Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Vse več je napadov ribarjenja

30.4.2019

Phishing napadi oziroma napadi ribarjenja so v porastu. Vse več napadov je usmerjenih prav v točno določenega posameznika ali skupino oziroma organizacijo, prav tako sta vse bolj razširjena tudi ribarjenje prek klicev in prek SMS sporočil.

Glede na nove podatke podjetja Proofpoint, so t.i. phishing napadi (ribarjenje) v porastu. Podjetje za kibernetsko varnost je anketiralo okrog 15.000 strokovnjakov za informacijsko varnost po vsem svetu in 96 % izmed njih je dejalo, da je stopnja phishing napadov ostala enaka ali se je celo povečala v letu 2018. 83 % anketirancev je v letu 2018 doživelo napade ribarjenja, za primerjavo, leta 2017 je bilo teh manj, in sicer 76 %. Podjetje je prav tako ugotovilo, da so vse bolj razširjeni napadi, usmerjeni v točno določenega posameznika ali organizacijo. Vse bolj razširjena sta tudi t.i. vishing in smishing. Pri vishingu gre glasovno ribarjenje prek klicev (voice phishing), pri smishingu pa preko SMS sporočil (sms phishing).

Za več informacij je na voljo celotno poročilo podjetja Proofpoint >>  

Kako podvrženi smo temu, da postanemo žrtev ribarjenja, pa nam lahko pomaga odkriti kviz na tej povezavi >>

Vir: PC, 29.1.2019 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.