Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube bo opozarjal uporabnike na napačne informacije in potegavščine

4.4.2019

YouTube uvaja novo funkcijo preverjanja resničnosti informacij, ki jih uporabnik išče. Funkcija se za zdaj preizkuša zgolj v Indiji, deluje pa tako, da po tem, ko uporabnik v iskalno polje vtipka poizvedbo po neki informaciji, YouTube na vrhu strani objavi opozorilo, če gre za napačno informacijo ali potegavščino.

YouTube se s preizkusom nove funkcije preverjanja ali je iskana informacija resnična ali ne, bori proti širjenju potegavščin in napačnih informacij na svoji platformi. Funkcijo preizkuša ravno v Indiji, kjer je širjenje napačnih informacij in lažnih novic pogost in nevaren pojav, a načrtuje širitev te funkcije tudi na ostale države. Ko uporabnik v iskalno polje vtipka svojo poizvedbo, bo YouTube v primeru, da gre za potegavščino, objavil t.i. »Hoax Alert!«. YouTube namreč ne briše videoposnetkov, ki vsebujejo potegavščine in izmišljotine, bo pa nanje opozarjal s preverjanjem pristnosti informacij v videu.

Vir: Mashable, 7.3.2019 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.