Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube deležen kritik, da spodbuja širjenje lažnih vsebin in teorij zarot

15.2.2018

Algoritem, s katerim nam YouTube predlaga videoposnetke, ki bi si jih morda želeli ogledati naslednje, je namenjen temu, da čim dlje uporabljamo YouTube in ob ogledu videoposnetkov preživimo čim več časa. A YouTube se bori z obtožbami, da je algoritem pristranski in da spodbuja škandalozne videoposnetke in teorije zarote. Na tak način lahko namreč privabi bistveno več uporabnikov.

Nekdanji Googlov strokovnjak Guillaume Chaslot, ki je sodeloval pri razvoju YouTube-ove funkcije »priporočeno«, je za The Guardian razkril, da se algoritem te funkcije razvija v smeri spodbujanja sovražnih, škandaloznih vsebin, teorij zarot.

Škandalozne vsebine in teorije zarote namreč privabljajo veliko ljudi. Chaslot je na lastno pest zadevo raziskal in trdi, da se je algoritem, ki ga uporablja YouTube za predlaganje priporočenih videoposnetkov razvil na način, da predlaga videoposnetke s takšno vsebino in izkrivlja resnico ter širi lažne novice in teorije zarote. S pomočjo takšnih videoposnetkov je po navedbah Chaslota YouTube celo vplival na zmago Donalda Trumpa leta 2016 v ZDA.

Pri YouTube odgovarjajo, da se sistem sicer razvija, a da je zasnovan zgolj z namenom ponuditi ljudem možnost, da si ogledajo videoposnetke, ki jih glede na njihovo prejšnje iskanje najbolj zanimajo, saj jim je najpomembnejše zadovoljstvo uporabnikov.

Vir: The Guardian, 2.2.2018

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.