Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube namerava povečati zaščito otrok

9.9.2019

YouTube je namenjen starejšim od 13 let, vendar pa objavljene videe gledajo tudi mlajši otroci, nekateri pod nadzorstvom staršev, drugi pa sami. Ker so mlajši od 13 let bolj ogroženi zaradi neprimernih vsebin, prav tako pa so v povezavi z njimi ostrejša pravila glede zbiranja podatkov, se je YouTube odločil, da bo po novem letu začel vse gledalce otroških vsebin obravnavati kot otroke.

YouTube bo tako močno omejil zbiranje podatkov o uporabnikih in njihovo uporabo na otroških vsebinah. Prav tako pri teh vsebinah ne bo več prikazoval poosebljenih oglasov, ukinil pa bo tudi možnost komentiranja teh vsebin ter vpeljal še nekaj drugih sprememb za dodatno zaščito otrok. Sprememb bo deležna tudi aplikacija YouTube Kids.

Ustvarjalci vsebin za otroke (npr. otroške risanke) bodo pri nalaganju morali navesti, ali gre za otroške vsebine. YouTube pa bo uporabil tudi strojno učenje za prepoznavanje videov, ki ciljajo na otroke, tako da bo takšne videe tudi sam opredelil za otroške, če tega avtorji ne bodo sami storili. V prihodnjih treh letih nameravajo v razvoj novih otroških vsebin vložiti 100 milijonov dolarjev.

Vir: Youtube Blog, 4.9.2019

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.