Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube ponuja staršem boljši nadzor nad najstniki

10.8.2021

YouTube je v začetku leta 2021 uvedel storitev »Supervised experience«, ki je namenjena staršem najstnikov. Ta omogoča nadzorovanje najstnikovega YouTube računa in posledično varnejšo izkušnjo pri ogledu video posnetkov. Storitev je dostopna tudi v Sloveniji.

»Supervised experience« omogoča staršem preko Google računa omejevati prikaz videov in upravljati nastavitve vsebine YouTube računov njihovih najstnikov.

Ker se na YouTube zavedajo, da ima vsak starš drugačen slog vzgoje kot tudi vsak otrok svoje potrebe, ponujajo 3 različne nastavitve dostopa do vsebine:

  • »raziščite« – zavzema vloge, izobraževalne vsebine, glasbene posnetke, posnetke z igrami, novice,
  • »raziščite več« – vsebuje še večji nabor videoposnetkov, poleg tega pa tudi predvajanja v živo in
  • »večina YouTuba« – vsebuje skoraj vse videoposnetke v YouTubu, z izjemo starostno omejenih vsebin z občutljivimi temami.

Ker so nastavitve v YouTube lahko nekoliko zahtevne, so pripravili dodatna pojasnila in navodila, kako uporabljati in nastaviti »Supervised experience«.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.