Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube prepoveduje nevarne izzive in potegavščine

29.1.2019

Različni izzivi in potegavščine so bili vedno priljubljeni na YouTube, zdaj pa so objavili strožje smernice za takšno vsebino. Izzivi, kot je na primer »Bird Box Challenge«, so pogosto zelo nevarni, udeležene osebe pa se lahko pri tem resno poškodujejo. Posodobljen pravilnik sedaj prepoveduje tri vrste videoposnetkov, poleg seznama prepovedanih videoposnetkov pa imajo moderatorji možnost, da sami določijo, kaj se šteje kot nevarna potegavščina ali izziv.

Potegavščine in izzivi so močno priljubljeni na YouTube, nekateri ustvarjalci dobijo tudi na milijone ogledov. A številni izzivi so lahko zelo nevarni. Eden izmed takšnih je na primer novejši »Bird Box Challenge«, ki je poimenovan po filmu »Bird Box« (Ptičja kletka). Ta izziv spodbuja ljudi, da z zavezanimi očmi počnejo različne vsakdanje stvari, kot je na primer celo vožnja avtomobila.

YouTubov posodobljeni pravilnik zdaj prepoveduje tri posebne vrste videoposnetkov:

  • izzivi, ki spodbujajo dejanja, povezana s tveganjem resne telesne poškodbe;
  • potegavščine, zaradi katerih žrtve verjamejo, da so v fizični nevarnosti;
  • potegavščine, ki otrokom povzročajo čustveno stisko.

Kot pri večini pravil na YouTube pa lahko moderatorji tudi sami določijo, kaj se šteje za škodljivo ali nevarno potegavščino, ko pregledujejo posamezne videoposnetke. Kanali s takšnimi videoposnetki imajo dva meseca časa, da izbrišejo vsakršno vsebino, ki krši nove smernice. Po tem obdobju bodo vsi videoposnetki, ki so bili objavljeni pred začetkom veljavnosti novih pravil, odstranjeni, a v tem primeru za kanale ne bo hujših posledic. V prihodnosti pa bo YouTube obravnaval takšne videoposnetke strožje, večkratna kršitev pravil lahko povzroči tudi prepoved kanala.

Vir: ArsTechnica, 16.1.2019

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.