Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

YouTube zaradi kršitev smernic med julijem in septembrom 2018 odstranil več kot 1,6 milijona kanalov

8.1.2019

YouTube je objavil poročilo, o uspešnosti uveljavljanja smernic skupnosti med julijem in septembrom 2018. Vidimo lahko, koliko kanalov, videoposnetkov in komentarjev je bilo odstranjenih, ker so kršili smernice, ki jasno določajo, kaj je dovoljeno in kaj ni.

YouTubove smernice za skupnost jasno določajo, česa ni dovoljeno objavljati. Golota, pornografija, spodbujanje k nasilju, nadlegovanje in sovražni govor spadajo med nedovoljene vsebine. Za uveljavljanje teh smernic YouTube uporablja označevanje z zastavico, ki ga izvajajo samodejni sistemi, člani programa Zaupanja vreden označevalec (nevladne organizacije, državni organi in agencije ter posamezniki) ali uporabniki. YouTube lahko zaradi kršitev odstrani tako videoposnetke kot tudi posamezne komentarje ali celoten kanal.

Med julijem in septembrom 2018 je bilo odstranjenih 1.667.587 kanalov. Večina (približno 80 %) jih je bilo odstranjenih zaradi neželene ali zavajajoče vsebine, slabih 13 % pa zaradi golote ali spolnosti. Skupno je odstranil tudi 7.845.400 videoposnetkov. Največ jih je odkril samodejni sistem zaznavanja. Na to, da takšen sistem deluje hitro in natančno, nakazuje tudi podatek, da je bilo skoraj 75 % videoposnetkov odstranjenih, še preden so zabeležili kakršne koli oglede. YouTube je med julijem in septembrom 2018 odstranil tudi 224.440.949 komentarjev. Tudi neprimerne komentarje večinoma odkrijejo sistemi za samodejno označevanje z zastavico, kar 99,5 % komentarjev je bilo namreč odstranjenih kot posledica samodejnega zaznavanja.

Vir: Google – Transparency Report

 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.