Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Za spletne medije bodo veljala enaka pravila regulacije kot za tradicionalne

25.10.2018

Evropski parlament je odobril revidirano direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah (AVMSD), ki omogoča pravičnejšo zakonodajo za celoten avdiovizualni sektor, saj bi bili spletni mediji glede regulacije izenačeni s tradicionalnimi. V praksi to pomeni boljšo zaščito Evropejcev pred škodljivimi vsebinami.

Poslanci Evropskega parlamenta so sprejeli novo zakonodajo za avdiovizualne medijske storitve. Nova direktiva ponuja predloge za boljšo zaščito uporabnikov medijev, kar vključuje zmanjšanje izpostavljenosti oglaševanju nezdravih živil in pijač, zaščito mladoletnikov pred nasilnimi in škodljivimi vsebinami, strožja pravila glede sovražnega govora in terorističnih vsebin, omejitve količine oglaševanja itd. Oglasi ne bi smeli zavzeti več kot 20 % časa predvajanja vsebin med 6. in 18. uro ter med viškom gledanosti od 18. ure pa do polnoči. Glavni cilj direktive je zaščita državljanov, še posebno otrok, pred prekomernim oglaševanjem ter zaščita pred škodljivimi vsebinami.

Ta direktiva ne bi veljala le za tradicionalne izdajatelje televizijskih programov, temveč tudi za platforme, ki omogočajo predvajanje videoposnetkov na zahtevo, prenos v živo ali deljenje videoposnetkov. Preden nova direktiva stopi v veljavo, jo mora odobriti še Svet EU, po tem pa imajo države članice še 21 mesecev časa, da prenesejo nova pravila v nacionalno zakonodajo.

Vir: EPP Group, 2. 10. 2018 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.