Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Zakaj imamo slabo vest, ko nekoga odstranimo s seznama prijateljev?

15.5.2018

Če želimo s svojega seznama prijateljev na Facebooku nekoga odstraniti, se večinoma pri tem počutimo nelagodno. Kljub temu, da gre zgolj za spletnega prijatelja, ki ni vedno prijatelj tudi v resničnem življenju, se nam zdi, da bi s prekinitvijo stika kršili nekakšno pravilo. Strokovnjaki razlagajo, da tudi te šibke vezi, kot je prijateljstvo prek Facebooka igrajo pomembno vlogo v našem življenju, a če nekoga ne želimo med svojimi prijatelji, ga brez slabe vesti izbrišimo.

Dejstvo, da mnogi izmed nas iz seznama prijateljev težko odstranimo osebo (tudi če se z njo v resnici ne družimo ali ne razumemo najbolje) ima dobre psihološke in sociološke temelje. Prijateljstvo prek spleta v sociologiji predstavlja šibko vez. A tudi te šibke vezi so v našem življenju pomembne. Sociologi pravijo, da nas te vezi prav tako povezujejo z drugimi – če se vez prekine, pa se počutimo izolirane. Psihologi razlagajo, da ta slaba vest ob odstranitvi nekoga s seznama prijateljev predstavlja to, da se ne želimo odmikati od nekih družbenih norm in standardov (kršiti nenapisana pravila). Prav tako nas skrbi, kaj si bo oseba, ki jo bomo odstranili s seznama, mislila o nas, saj ne želimo vzbujati slabega občutka.

Kljub temu je najbolje, da precenimo katere so tiste vezi, ki so za nas pozitivne in jih ohranimo. »Prijateljev«, ki na nas nimajo pozitivnega vpliva na seznamu ne potrebujemo in jih lahko brez slabe vesti odstranimo. Pri tem se moramo zavedati, da bo tej osebi, ki jo bomo odstranili (če ne gre za bližnjega prijatelja) popolnoma vseeno, verjetno pa tega niti ne bo opazila.

Vir: Mashable, 24.4.2018 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.