Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zakaj je "oversharing" med najstniki lahko problem

28.1.2014

Današnji dan, 28. januar, je mednarodni Dan varstva osebnih podatkov (Data Privacy Day). Namen praznovanja je opolnomočiti in izobraziti ljudi, da bodo lahko zaščitili in nadzirali svoje digitalne sledi (Več na: http://www.staysafeonline.org/data-privacy-day/about). Zato vas želimo opomniti, kako pomembno je, da uporabljamo zdrav razum, kadar delimo svoje podatke na internetu in kako pomembno je, da tega naučimo tudi otroke.

Eden izmed popularnih trendov med dandanašnjimi najstniki je tako imenovan »oversharing«, ko najstniki zaradi priljubljenosti družabnih medijev delijo (pre)več osebnih podatkov javno. Najstniki v tem času komajda (včasih celo lahkomiselno) razumejo pomen zasebnosti in ohranjanja nekaterih podatkov v zasebnosti. Najstniki javno objavljajo  »selfije« oz. osebne fotografije, predvsem, da dobijo potrditev javnosti. Pišejo bloge, ustvarjajo spletne strani, kjer javno objavljajo globoka in osebna prepričanja, čustva ipd. Snemajo videe o sebi in jih pošiljajo svojim sledilcem z uporabo aplikacij, kot so Snapchat ali Instagram. Odgovarjajo na intimna vprašanja prek Ask.fm. Družabna omrežja tako ponujajo številne možnosti, da na različne načine javno delijo svoje osebne podatke kadarkoli in kjerkoli. To pa je lahko v nekaterih primerih tudi problematično, naj omenimo le nekaj razlogov:

1.    Z objavo svojih osebnih fotografij, videov in osebnih informacij si najstnik ustvarja določen ugled, ki ga je zelo težko spremeniti. Še posebej hitro pa se med najstniki širi slab ugled.

2.    Priporočljivo je, da najstniki svoje osebne podatke delijo le z najtesnejšimi prijatelji. Na internetu najstniki namreč hitro pozabijo na diskretnost, na družabnih omrežjih se počutijo anonimne in tako objavljajo in povedo stvari, ki jih osebno morda ne bi izdali.

3.    Čoveška narava je taka, da jo privlači tisto, kar je skrivnostno. Glede tega je treba opomniti tudi najstnike.  

4.    Najstniki, ki delijo preveč informacij, so izpostavljeni določenim vedenjem, preden so na to zares pripravljeni. Če v virtualnem svetu govorijo o spolnosti, obstaja večja verjetnost, da postane to aktualna tema tudi v njihovih offline življenjih.

5.    Deljenje preveč informacij lahko privede do zadreg in poniževanja. V danem trenutku se lahko zdi neka objava ali deljenje informacije zabavno, kar se lahko kaj kmalu spremeni, ko za to izve npr. cela šola.

Vloga staršev je tako predvsem, da svoje otroke naučijo, kako pomembna je zasebnost osebnih podatkov in zakaj. Več informacij in nasvetov o tem, kako lahko zaščitite svojo zasebnost in zasebnost vaših otrok na internetu in mobilnih napravah, si lahko preberete na naši spletni strani.

 

Vir in foto: Huffingtonpost.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.