Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zakaj uporabljamo pametne telefone pri druženju v lokalih?

9.3.2021

Zagotovo že s pogledom okoli sebe ugotovimo, da so pametni telefoni v zadnjem desetletju precej spremenili naše vedenje in interakcijo v družbi. Raziskovalci NTNU so preučili, zakaj ljudje uporabljamo telefone v kavarnah in prišli do treh glavnih ugotovitev oziroma razlogov, ki pa se prepletajo tudi z drugimi.

Posamezniki naj bi v kavarnah najpogosteje posegali po pametnem telefonu za odložitev oziroma prekinitev interakcije, za izstop iz pogovora, lahko pa tudi zaradi tega, da bi delili nekaj z drugimi. Seveda je razlogov za uporabo pametnih telefonov v kavarnah veliko več – kot na primer fotografiranje kave, preverjanje pomembnejših informacij, krajšanje dolgčasa, medtem ko čakamo svojega spremljevalca, se pa tej razlogi med seboj večinoma prepletajo s prvimi.

Pametni telefon je lahko torej orodje za signaliziranje zanimanja, večkrat pa spregledamo, da z njim lahko tudi obogatimo pogovore in ga uporabljamo za izmenjavo izkušenj z drugimi, ki v trenutku pogovora niso fizično prisotni v naši bližini. Študija torej razbija mit, da nenehno in nepotrebno strmimo v zaslone svojih pametnih telefonov.

Vir: Partner Science Norway, 7.1.2021

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.