Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Zaradi pasivne uporabe družabnih omrežij smo vse bolj zavistni

30.10.2018

S pojavom družabnih omrežij se je med ljudmi močno povečal občutek zavisti. Na družabnih omrežjih vidimo kakšna so življenja drugih ljudi in vedno imamo občutek, da so boljša in jim zavidamo. Pri tem pomembno vlogo igra pasivna uporaba, zato strokovnjaki svetujejo, da bi družabna omrežja uporabljali na bolj aktiven in vključujoč način.

Uporaba družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Instagram  in Snapchat povzroči, da se ljudje bolj primerjamo med seboj. Lahko se primerjamo z ljudmi z vsega sveta, te primerjave pa so pogosto popolnoma nerealne. Ethan Kross, profesor psihologije na Univerzi v Michiganu je s svojo ekipo naredil raziskavo, s katero je želel preučiti povezavo med pasivno uporabo Facebooka in občutkom zavisti in slabega razpoloženja. Ugotovil je, da več kot pasivno uporabljamo Facebook (zgolj prebiramo objave), močnejši je naš občutek zavisti. Pri tem ni pomembno katerega spola ali starosti smo.

Druga težava, na katero opozarjajo strokovnjaki pa je ta, da na spletu objavimo zgolj stvari, ki nas in naše življenje predstavljajo v najboljši možni luči, zaradi česar začnemo zavidati celo samemu sebi. Zavist pa ni nevarna samo zato, ker slabo vpliva na naše razpoloženje, ampak v nas sproža občutke škodovanja drugim – ne le, da si želimo nečesa, kar ima nekdo drug, ampak si celo želimo, da ta oseba tega sploh ne bi imela.

Da bi to težavo zmanjšali, Kross svetuje spremembo načina uporabe družabnih omrežij. Več naj bi objavljali, se pogovarjali in komentirali, namesto da zgolj prebiramo objave. Povezav med pasivno uporabo in slabim psihičnim počutjem je veliko, prav tako pa obstaja majhna pozitivna povezava med aktivno uporabo in dobrim počutjem.

Vir: The Guardian, 9.10.2018 

 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.