Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Zašepetaj skrivnost celemu svetu – anonimno

27.2.2014

O porastu družabnih omrežij, ki uporabnikom omogočajo anonimnost pri objavljanju vsebin smo že pisali. Poleg omrežja Whsiper.sh so tukaj še Secret in veliko manj znanih različic omenjenih aplikacij. Privlačnosti teh aplikacij so jasne, še posebej v novi dobi interneta, kjer je vaše pravo ime močno povezano z vašo spletno identiteto. Vendar pa imajo tovrstne anonimne aplikacije tudi svoje slabosti. Osvobajajoče kot se morda zdijo, so lahko tudi vir zlonamernih govoric in ustrahovanja.  

Aplikacija Secret, podobno kot Whisper.sh omogoča anonimno objavo »skrivnosti«, ki bi jih sicer povedali najbližjim prijateljem, le da pri tem uporabljate samo besedilo (in ne fotografij kot pri Whisperju). Anonimne aplikacije so lahko zabavne, dokler ne pride do razkritja identitete. Zaenkrat se to še ni zgodilo, strah pred tem pa odvrača uporabnike, še posebej pa to skrbi razvijalce aplikacij. Nagradni program za hekerje, ki odkrijejo napako v programih, je razkril kar nekaj pomanjkljivosti v varnosti te aplikacije. Aplikacija pa ima aktivno Twitter ekipo, ki hitro odgovarja in rešuje tudi najmanjše pomanjkljivosti.

Zadnja nadgradnja je dodala še nekaj varnostnih funkcij: neprimerne objave lahko prijavite, zbrišete svoje skrivnosti in iz svojih novic (newsfeed) odstranite skrivnosti drugih oseb. S funkcijo »Unlink« se lahko dislocirate od skrivnosti, ki ste jo objavili, in pri tem ne ostane nobenih označevalcev, na podlagi katerih bi vas lahko povezali z njo. Slaba stran: ko uporabite funkcijo »Unlink«, ne morete več komentirati te skrivnosti, prav tako pa je ne morete izbrisati.

Druge manj znane anonimne aplikacije se fokusirajo na anonimno sporočanje. Aplikacije, kot je Wut ali Confide, omogočajo anonimno pošiljanje sporočil vašim prijateljem, vendar prejemniki ne bodo vedeli, kdo jim je sporočilo poslal. Z razkritjem sporočil ena-na-ena je manj verjetnosti za težave, ki bi ob tem nastale, vendar pa je v teh zgodnjih časih razvoja anonimnih aplikacij kljub temu pametno premisliti, preden nekaj objavimo. Na internetu, kot vemo, skrivnosti običajno ne ostanejo skrivnosti prav dolgo.    

Vir in foto: TechHive.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.