Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zbujajte se s pravo budilko in ne s telefonom

15.4.2016

Pomemben korak k zmanjševanju časa, preživetega na mobilnem telefonu, je tudi to, da ponoči zavestno ugasnemo mobilni telefon. Pri projektu Safe.si smo zato pripravili budilke, ki jih bodo kot nagrade v naših natečajih in aktivnostih na šolah dobili najstniki. Na budilko se bodo nagrajenci lahko zanesli, da jih bo zjutraj zbudila, tako da bodo lahko vsaj ponoči ugasnili svoj telefon.

Kot ugotavlja raziskava specialistke na področju digitalnega učenja Stacie, kar 70 % njenih dijakov mobilni telefon spremlja tudi med spanjem. Pogosto je naš izgovor ta, da potrebujemo mobitel za budilko. Vendar pa za zbujanje mobilnega telefona ne potrebujemo, saj lahko uporabimo navadno budilko. Telefon pa naj ponoči počiva nekje na drugem koncu sobe. 

Muñozova (Garrison Forest School) v članku na blogu iKeepsafe predstavlja sicer zanimivo izkušnjo, ko je svojim dijakom zastavila sledeča vprašanja: Ali veste, koliko minut ste danes porabili na mobilnem telefonu? Kolikokrat ste dvignili telefon, da bi pogledali, ali ste dobili novo obvestilo? Bi lahko na vprašanja iskreno in tudi realno odgovorili? Nekatere med njimi je presenetilo, ko so ugotovili, da preživijo na mobitelu dnevno tudi 3 - 4 ure. 

Veliko šol nima povsem jasne politike uporabe mobilnih telefonov ali pa je ta celo dovoljena, vsaj med odmori. Zato ni redkost, da učenci in dijaki posežejo po mobilnem telefonu v hipu, ko šolski zvonec naznani odmor. Dijaki, s katerimi je strokovnjakinja digitalnega učenja izvedla raziskavo, so z namestitvijo aplikacije Moment (deluje na napravah z iOS operacijskim sistemom) ugotavljali, koliko časa dnevno preživijo na mobilnih napravah. Presenečeni so nekateri ugotovili, da na mobilnih preživijo tudi 3-4 ure dnevno. Ugotavlja tudi, da se mladi o teh pomembnih temah z odraslimi neradi pogovarjajo, saj imajo pogosto občutek, da jih bodo obsojali oziroma ne bodo razumeli. Prav tako se je izkazalo, da imajo mladi, ki mobilne telefone uporabljajo več ur dnevno, tudi sicer težave z upravljanjem časa. 

Če se tudi vam zdi, da tudi vi preživite preveč časa na mobilnikih, pogosto preverjate, ali imate nova sporočila in pogledate na telefon takoj, ko imate priložnost, je morda dobro, da dobite dejansko oceno časa, ki ga preživite na mobilniku. To lahko storite z namestitvijo aplikacije, ki deluje v ozadju in meri čas, ki ga preživite na mobilnem telefonu in pri uporabi posameznih aplikacij. 

  • Moment: aplikacija je na voljo za naprave z iOS operacijskim sistemom in da jasen vpogled v čas, ki ga preživite na mobilni napravi. Dodatne nastavitve omogočajo tudi dnevne omejitve, ki vam lahko pomagajo bolje upravljati čas za mobilnim zaslonom. 
  • QualityTime: aplikacija je na voljo za naprave z Android operacijskim sistemom, deluje na podoben način kot aplikacija Moment. Tudi ta aplikacija omogoča omejitve in opomnike za boljši nadzor nad časom, preživetim za mobilnim zaslonom. 

 

Vsaj ponoči ugasni telefon, zbudim te lahko tudi jaz!

Povzetek raziskave: iKEEPSAFE.

 

  

 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.