Značka E-varna šola v pomoč pri zagotavljanju e-varnosti na osnovnih in srednjih šolah

20.6.2016

Evropsko značko E-varna šola lahko z letošnjim letom pridobijo tudi slovenske osnovne in srednje šole. Vseevropski projekt eSafety Label, ki je razvil metodologijo samoocenjevanja e-varnosti za šole, smo v Centru za varnejši internet pripeljali tudi v Slovenijo, portal projekta www.esafetylabel.eu z vsemi gradivi pa je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Značka E-varna šola (eSafety Label) je storitev Evropskega šolskega omrežja (EUN) za osnovne in srednje šole, ki olajša sledenje smernicam varne uporabe sodobne tehnologije v šolskem prostoru. Šola lahko oceni stanje svoje e-varnosti in pridobi značko E-varna šola, ki izkazuje odličnost na področju uporabe in varnosti sodobne tehnologije, kot so računalniki, tablice, mobilni telefoni in internet.

V 35 evropskih državah, ki sodelujejo v projektu, je bilo 2.300 šolam podeljeno že 1.170 značk, od tega 1.099 bronastih, 59 srebrnih in 12 zlatih. 

Brezplačna gradiva in orodja za zagotovljanje e-varnosti na šoli

V sklopu značke E-varna šola deluje spletna stran www.esafetylabel.eu. Na spletni strani so dostopni različni obrazci za ocenjevanje e-varnosti, nasveti za njeno izboljšanje in za ravnanje ob incidentih. Prav tako je mogoče pridobiti nasvete za oblikovanje šolske politike sprejemljive rabe tehnologij in tudi vzorec priporočenega besedila politik, ki ga lahko šola prilagodi lastnim potrebam in nato sprejme kot veljavno politiko zagotavljanja varne in odgovorne rabe tehnologij med učenci in zaposlenimi na svoji šoli. Vsa gradiva, obrazci, nasveti in vzorci so na voljo v slovenskem jeziku. 

Kako postati e-varna šola?

Vsaka šola, ki želi pridobiti značko E-varna šola, se registrira v Skupnost na spletni strani www.esafetylabel.eu in tam izpolni evalvacijski obrazec, s katerim oceni stanje e-varnosti na svoji šoli, nato pa prejme nasvete za izboljšanje. Ob zadostnem številu točk prejme bronasto značko E-varna šola. Ob izpolnjevanju dodatnih kriterijev bo jeseni mogoče pridobiti tudi srebrno ali zlato značko.

Dostop do evalvacijskega obrazca je mogoč po registraciji v področju Moja šola. Nasvete in smernice za e-varno šolo, ki so jih pripravili strokovnjaki, pa si lahko pogledate v razdelku Smernice za e-varnost.

Izmenjava izkušenj z drugimi šolami

Spletna stran E-varna šola je tudi skupnost, kjer si učitelji iz Slovenije in Evrope lahko izmenjujejo izkušnje, gradiva ter informacije o incidentih in rešitvah le-teh.

Značka E-varna šola pomaga pri prilagajanju uporabi najnovejših tehnologij v šolskem prostoru obenem pa je pokazatelj odličnosti na področju e-varnosti in tako vodnik za starše. V Sloveniji značko E-varna šola koordinira Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

 

Spletna stran projekta: www.esafetylabel.eu

Več informacij: ajda.petek(at)fdv.uni-lj.si*

* (at) v zgornjem elektornskem naslovu nadomestite z @

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV