Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na nevarnosti pametnih naprav za otroke

7.12.2017

Glede na to, da z internetom povezane igrače, ure in drugi izdelki postajajo vedno bolj priljubljeni, ni presenetljivo, da prihajajo tudi v naše trgovine. Tovrstni izdelki imajo številne prednosti, a kot smo že svarili , tudi številne slabosti. Zveza potrošnikov Slovenije opozarja na tveganja, obenem pa sporoča, da bi po mnenju potrošniških organizacij morali naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti, vzeti iz prodaje.

Vprašanje varnosti pametnih igrač, ur in drugih naprav, namenjenim otrokom je tematika, o kateri se vse več govori. Kot smo že pisali, so v Nemčiji prodajo pametnih ur, s katerimi lahko starši sledijo in komunicirajo z otrokom, prepovedali. Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet pa je testirala nekatere pametne ure in ugotovila, da obstajajo določena varnostna tveganja, kot so prevzem nadzora nad uro, prisluškovanje, sledenje otroku ipd.

Pri Norveški potrošniški agenciji so odkrili številne napake v splošnih pogojih uporabe ur, pri nekaterih primerih pa splošnih pogojev enostavno ni. Pri Evropski potrošniški organizaciji menijo, da bi morala Evropska unija zagotoviti obvezne standarde zaščite za nosljive in ostale povezane izdelke.

Zveza potrošnikov Slovenije tako svetuje staršem, naj se pred nakupom pametne ure ali igrače prepričajo, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite, kot so močna gesla za povezovanje, šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi, kakšni so splošni pogoji in drugi varnostni vidiki. Kar se tiče izdelkov, namenjenim otrokom, je varnost izjemnega pomena. Potrošniške organizacije so si enotne, da bi morali pametne naprave, ki ne zadostujejo osnovnim varnostnim pogojem, umakniti iz prodaje.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV