Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Uporaba Facebooka v šoli

Beseda Facebook lahko kjerkoli na svetu povzroči, da postane učiteljem neprijetno. Zakaj? Vsi smo že slišali zgodbe, da so učitelji izgubili službo ali bili podvrženi disciplinskim ukrepom zaradi objavljanja preveč informacij na spletnih socialnih omrežjih. Svetuje in opozarja se jih na veliko previdnost pri mešanju poklicnega in zasebnega življenja pri uporabi spletnih socialnih medijev.

Takšno opozorilo se zdi precej umestno, saj je pri delu z otroki ključnega pomena, da jih zaščitimo pred stvarmi, ki bi jim lahko škodile. Na socialnih omrežjih pa smo hitro v nevarnosti, da razkrijemo kakšno informacijo preveč. Toda zaradi 'varnosti' šole/učitelji ne bi smeli zamuditi priložnosti angažiranja širše skupnosti prek socialnih omrežjih.

Smiselno je, da ima šola pravila, ki prepovedujejo učiteljem, da bi objavljali osebne podatke o učencih na svojih zasebnih profilih. Dobra ideja pa je tudi, da šola vzpostavi Facebook stran, na kateri predstavlja svojo institucijo nadzorovano in strokovno, kar ji omogoči, da izkoristi ta popularen prostor na številne načine, ne da bi s tem ogrožala zasebnost svojih učencev ali zaposlenih. Opozoriti pa velja, da čeprav je Facebook odlična priložnost za šole ne more nadomestiti zanesljive šolske spletne strani.

V nadaljevanju je nekaj prednosti, ki jih ima lahko šola ob uporabi učinkovitega Facebook profila:

 • Varovanje učencev
  Pred vzpostavitvijo Facebook strani morajo šole določiti, kakšne vsebine bodo delili s preostalim svetom. Pred objavo informacij o učencih (vključno s slikami, video posnetki, imeni, izdelki učencev …) mora šola pridobiti soglasje otrokovih staršev ali skrbnikov. Poleg tega se morajo šole izogniti objavi priimkov učencev, saj lahko tovrstna objava ogrozi njihovo varnost. S pametno in premišljeno uporabo lahko Facebook šolam ponudi različne prednosti, ne da bi ob tem tvegali varnost učencev ali članov šolske skupnosti.
 • Objava šolskih novic
  Facebook je za šolo odlična priložnost  za povezavo z družinami in hitro izmenjavo informacij. Če so šolske informacije na strani hitre, točne in ažurne bodo učenci in njihove družine stran sprejeli kot relevanten vir informacij o tem, kaj se na šoli dogaja. Šole se lahko odločijo za deljenje različnih vrst informacij na svoji Facebook strani.
 • Delite informacije o dogodkih
  Facebook profil je odličen kraj za deljenje informacij o tem, kaj se dogaja na šoli, preko osveževanja statusa. To je preprost način za osveščanje družin o tem, kaj se dnevno dogaja prek šolskega dne. Poleg tega vzamejo takšne objav samo nekaj sekund. Če je dogodek zanimiv, lahko posnemate tudi kakšno fotografijo in jo objavite na šolski Facebook strani.
 • Delite informacije o prihajajočih dogodkih
  Šola lahko preko svoje Facebook strani obvešča ljudi o prihajajočih dogodkih z uporabo aplikacije Facebook Events. Ta aplikacija ne samo, da omogoča ljudem, da vam sporočijo, ali se bodo dogodka udeležili, temveč tudi delijo z drugim, da pridejo. Poseldično se lahko udeležba na šolskih dogodkih precej poveča. Šola lahko preko te aplikacije tudi obvešča o kakšnihkoli spremembah in opozori na dogodek, ko se ta bliža.
 • Uporabite Facebook za objavljanje šolskih obvestil
  Facebook daje šolam priložnost tudi za obveščanje staršev in učencev. Na primer, če na šoli odpade pouk zaradi ravanteljevega dne, naj to objavi na svoji Facebook strani, saj bo ta novica poslana vsem, ki jim je Facebook stran šole všeč. Tukaj je zelo pomembna doslednost! Če je stran redno osvežena s šolskimi novicami, bodo ljudje upravičeno navajeni, da lahko računajo na Facebook, če želijo izvedeti, kaj se dogaja v zvezi s šolo. Objave kot je odpovedan pouk, športni dan bodo ljudje tudi povšečkali, kar bo povzročilo še boljše širjenje novice.
 • Pokažite kulturo šole
  Številne šole se lahko pohvalijo s tem, da ustvarjajo svojo edinstveno kulturo, ki ne spodbuja samo akademskega temveč tudi socialni razvoj svojih učencev. Facebook ponuja priložnost šolam, da pokažejo to svojo edinstveno kulturo tudi tistim, ki ne morejo biti v šoli tekom dneva.
 • Delite fotografije
  Fotografije so lahko odličen način predstavljanja šolske kulture. Šola se lahko odloči, da uporabi fotografije pri izpostavitvi različnih vidikov šole, vključno s/z:

  • šolarji, ki kažejo vrednote, za katere si šola prizadeva;
  • veseljem ob tem, kar so učenci naredili;
  • slikami z izletov;
  • aktivnostmi izkustvenega učenja;
  • šolskimi zbori in prireditvami;
  • prepoznavanjem odličnosti posameznih učencev.
 • Delite video posnetke
  Video posnetki so lahko čudovita priložnost za šolo, da "perosnalizira" svojo spletno prisotnost in dejansko pokaže, kaj je tisto, kar jo dela tako posebno. Šole lahko delijo video posnetke, ki prikazujejo veliko različnih stvari, kot so:

  • posnetki različnih načinov učenja, vključno z različnimi predmeti in starostnimi skupinami;
  • posnetki šolskih prireditev;
  • posnetki sestankov skupnosti;
  • posnetki visoke stopnje poučevanja in sodelovanja učencev;
  • posnetki razprav učencev, učiteljev in članov skupnosti o tem, kaj dela šolo posebno;
  • posnetki pesmi, napevov ali nagovorov, ki se uporabljajo kot del šolske ali akademske kulture;
  • posnetki športnih dogodkov;
  • posnetki koncertov, nastopov…

Ključ za vsako uspešno šolsko Facebook stran je tisto, kar ustreza posamezni šoli. Zgoraj so opisani nekateri predlogi, kako s Facebook stranjo začeti. Pomembno je, da vsaka šola naredi svojo Facebook stran kot podaljšek tistega, kar se vsakodnevno dogaja v razredih. 

Čeprav se zdi uporaba Facebooka velik in malo strašljiv izziv, pa lahko šolam ob učinkoviti uporabi nudi odlično priložnost za povezovanje s skupnostjo, v kateri deluje.

 

Vir in foto: Mashable, 26.4.2011

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov