Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Zakaj niso vse igre primerne za vse starosti?

Obstaja veliko vrst video iger za ljudi vseh starosti. A zaradi neprimerne vsebine oziroma različnih elementov neprimernih vsebin niso vse igre primerne za vse starostne skupine. Mlajši otroci bistveno drugače dojemajo nazorne prikaze nasilja kot starejši otroci, marsikateri prizori pa so lahko za otroka celo strah zbujajoči in neprijetni. Prezgodnja izpostavljenost neprimernim vsebinam ima lahko velik vpliv na otrokov način razmišljanja, stališča in vedenje, hujši prizori pa lahko močno vplivajo na njegovo duševnost.

V Evropi se je uveljavil sistem PEGI - ocenjevalni sistem vsebine videoiger. PEGI predlaga katera je najmanjša starost, primerna za določeno igro (igri določi starostno kategorijo) in ponudi opis vsebine, kot so na primer: raba trdega jezika, nasilja, spolnosti ipd. Z upoštevanjem starostnih opozoril zaščitimo otroke pred vsebinami, ki niso primerne za njihovo starost. A tudi otroci iste starosti so si med seboj različni in različne vsebine dojemajo vsak na svoj način. O tej temi se pogovorite s svojim otrokom in ga prosite naj vam pove, če v igri naleti na kaj, ob čemer se počuti neprijetno ali razburjeno.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.