Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Oznake primernosti iger - PEGI

Podobno kot za filme se tudi računalniške igre ocenjujejo po različnih sistemih oznak, ki uporabnikom pomagajo oceniti primernost določene igrice zanje in za člane njihove družine. Na slovenskih policah in v spletnih trgovinah se prodajajo igre, ki imajo na ovitku oznake različnih sistemov oznak (Pegi, Esbr, USK, BBFC, fpb ...). Spodaj predstavljamo najpogostejše oznake, ki so iz evropskega sistema Pegi.

PEGI oznake označujejo tudi primernost aplikacij in mobilnih iger v mobilnih in digitalnih trgovinah. Sistem je trenutno v veljavi za Google Play in Firefox Marketplace, kar staršem omogoča lažji pregled nad primernostjo aplikacij oz. iger za njihove otroke.

STAROSTNE OZNAKE:

  • PEGI 3: Vsebina igre s to oceno velja za primerno za vse starostne skupine. Sprejemljivo je nekaj nasilja v komičnem kontekstu (oblike nasilja, značilne za risanke, kot sta Zajček Dolgoušček ali Tom in Jerry). Otrok ne sme imeti možnosti, da like z zaslona poveže z osebami iz resničnega življenja: biti morajo v celoti fantazijski. Igre ne smejo vsebovati nikakršnih zvokov ali slik, ki bi lahko prestrašili majhne otroke. Ne smejo se uporabljati psovke niti prizori.
  • PEGI 7: Vse igre, ki bi bile sicer ocenjene s 3, ki pa vsebujejo nekaj prizorov, ki mogoče vzbujajo strah.
  • PEGI 12: V to starostno skupino spadajo videoigre, ki prikazujejo nasilje, ki je nekoliko bolj grafično prikazano in usmerjeno v fantazijske like, in/ali nasilje, usmerjeno v like s človeško podobo ali prepoznavne živali, ki pa se ne sme grafično prikazati, kakor tudi videoigre, ki nekoliko bolj grafično prikazujejo goloto. Psovke morajo biti blage in brez seksualnih vzklikov.
  • PEGI 16: Ta ocena se uporablja, ko prikaz nasilja (ali spolnosti) doseže raven, ki je videti enaka, kot bi jo lahko pričakovali v resničnem življenju. Vsebina iger z oceno 16 lahko vsebuje bolj skrajne psovke, koncept uporabe tobaka in drog ter prikaz zločinskih dejanj.
  • PEGI 18+: Igre se razvrstijo med igre za odrasle, ko prikaz nasilja doseže raven, kjer gre za prikaze surovega nasilja in/ali vključuje elemente posebnih oblik nasilja. Surovo nasilje je težko opredeliti, saj je to v številnih primerih zelo subjektivno, na splošno pa se ga lahko opredeli kot nasilne prizore, ki pri gledalcu zbujajo občutek gnusa.
 
VSEBINSKI DESKRIPTORJI/OZNAKE: Deskriptorji na zadnji strani embalaže navajajo glavne razloge za dodelitev določene starostne ocene igri. Obstaja osem deskriptorjev: nasilje, psovke, strah, droge, spolnost, diskriminacija, igre na srečo in spletno igranje iger. Oglejte si jih spodaj v galeriji.

 

Praktični napotki za najstnike: 

Praktični napotki za starše: 

Priporočeni videi: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.