Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Aplikacije starševskega nadzora - sledenje mobilnim telefonom

(Aplikacije za telefone z Android operacijskim sistemom – junij 2017)

Pod drobnogled smo vzeli nekaj Android aplikacij starševskega oziroma družinskega nadzora, ki omogočajo lokacijski nadzor t.j. GPS sledenje. Nekatere nudijo tudi možnost nastavitev varnih območij (npr. dom, šola) in pošljejo obvestilo, ko otrok vstopi v ali zapusti varno območje. Za delovanje potrebujejo vklopljen GPS, nekatere tudi Wi-Fi ali prenos podatkov, kar lahko vpliva na hitrost praznjenja akumulatorja. Nekatere za obveščanje pošiljajo SMS-e, kar lahko vpliva na višino mesečnega računa (odvisno od naročniškega paketa in ponudnika storitev).

Find My Phone

Find my phone

Aplikacija se lahko uporablja za iskanje telefona, lokacije družinskih članov ali prijateljev. Glavne lastnosti so: iskanje lokacije, sledenje, avdio in video nadzor, snemanje na daljavo. Za spremljanje je treba na računalnik z Windows operacijskim sistemom naložiti računalniški program, prav tako pa je potreben Googlov račun. Aplikacija za delovanje potrebuje vklopljen GPS in Wi-Fi ali prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Podatki in video posnetki se shranjujejo v Google Drive. Za video nadzor uporablja telefonsko kamero, zato je pomembno, kako je telefon postavljen. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

GeoZilla Family GPS Locator

Aplikacija za delovanje potrebuje Wi-Fi ali prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Nudi lokacijsko sledenje (GPS), zaznava prihode in odhode z lokacije (beleži le večje premike, tj. daljše razdalje), omogoča pošiljanje sporočil in slik. Omogoča spremljanje do 12 članov. Beleži zgodovino lokacij vseh članov. Lahko se nastavijo opomniki za prihode in odhode. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

Find My Kids - GPS Tracker

Find my kids

Aplikacija pošlje obvestilo, ko pride otrok v varno območje (domov ali v šolo), nadzira stanje akumulatorja in omogoča informiranje, ali se je akumulator izpraznil. Vklopljen mora biti GPS. Sledi lahko vsem sodobnim registriranim napravam, pametnim telefonom in tudi nekaterim starejšim telefonom. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

Find my Kids: Child locator

Aplikacija omogoča GPS sledenje, pri čemer podatke obnavlja na 5 minut. Namesti se na mobilni telefon, s katerim se bo nadzor izvajal in na otrokov telefon. Otrokovo gibanje je mogoče spremljati z vseh mobilnih telefonov, na katere namestimo aplikacijo. Določiti je mogoče »varna območja« in aplikacija obvesti, ko otrok vstopi vanje ali jih zapusti. Aplikacija podpira nekatere modele pametnih ur Wonlex, Titan Watch Q50, Abardeen KT01. Razvijalec je iz Rusije.

LocateMe

Aplikacija ponuja iskanje lokacije s pomočjo pošiljanja SMSa z besedilom »Kje si?«. Vklopljen mora biti GPS, povezava z internetom pa ni potrebna. Aplikacija stane 1,49 €. Razvijalec je iz Savdske Arabije.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.