Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Filtriranje vsebin na mobilnih napravah

Z vse pametnejšimi in naprednejšimi mobilniki imajo otroci na njih dostop tudi do vseh vsebin, ki jih prosto najdejo na spletu. Zato se vse bolj govori o rešitvah, kako preprečiti dostop do otrokom neprimernih vsebin na mobilnikih, saj je na teh žepnih napravicah res težko ohraniti starševski nadzor in posredovanje.

Mobilni operaterji ponujajo različne rešitve, da se omeji, blokira dostop do vsebin za odrasle na otrokovem mobilniku. Pri nakupu telefona/paketa pri vašem operaterju, vprašajte za možnosti, kako to storiti, vklopiti. Lahko gre za nastavitve na samih telefonih - na trgu najdemo telefone, ki so narejeni posebej za mlade uporabnike - ali pa se omejevanje veže na paket, ki ga otrok uporablja. Prav tako obstajajo različni obrazci, prek katerih lahko zahtevate izklop dostopa do različnih storitev (plačljivih vsebin, iger, klicev na 090 številke).

Obstajajo tudi programske rešitve za starševski nadzor in filtriranje vsebin na otrokovem mobilnem telefonu. Tukaj je test tovrstnih programov in tudi cene, ki pa so zaenkrat še relativno visoke. Na spletu pa najdete tudi kakšen brezplačen pogram ali aplikacijo, preden pritisnete na "download", se prepričajte, da so jih sprogramirali v zaupanja vrednem podjetju. Uporabna brezplačna aplikacija za varno rabo pametnih Android telefonov je Kytephone.

Praktični napotki za starše: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.