Starševski nadzor na mobilnih napravah

Mobilni telefoni in tablice omogočajo popoln in neomejen dostop do interneta in spletnih vsebin, tudi do vsebin, ki niso primerne za posamezno starostno skupino otrok. Predvsem pri mlajših otrocih, ki že uporabljajo mobilni telefon ali tablico in pri tem niso pod stalnim nadzorom, je lahko smiselno namestiti obliko starševskega nadzora, ki preprečuje dostop do neprimernih vsebin in drugače omejuje uporabo telefona.

Če se odločimo za uporabo kakršnega koli sistema starševskega nadzora nad mobilnimi telefoni, se moramo zavedati, da mu nikoli ne moremo popolnoma zaupati. Noben filter vsebin ne deluje 100 %, pa tudi otroci, predvsem najstniki, znajo obiti filtre vsebin in elemente starševskega nadzora. Če jim to ne uspe na svojem telefonu, pa se lahko z neprimernimi vsebinami srečajo pri vrstniku (sošolcu, prijatelju), ki teh omejitev nima, pri njem pa tudi prekoračijo dovoljeni čas uporabe telefona. Zato je ključno, da se z otrokom redno pogovarjamo o tem, kaj se mu pri uporabi spleta dogaja in s kakšnimi vsebinami se srečuje. Tako mu bomo lahko pomagali, če se bo zapletel v težave ali srečal z vsebinami, ki jih ne razume.

Slovenski mobilni operaterji ponujajo različne rešitve starševskega nadzora in filtriranja vsebin z različnim obsegom storitev. Če se odločite za zakup takšne storitve, se pred sklenitvijo naročnine dobro pozanimajte, kaj vam storitev ponuja, kakšne so možnosti nadzora, kakšne so možnosti filtriranja vsebin in kakšne so možnosti, da otrok zaobide starševski nadzor, ter ali je sam sistem za uporabo razumljiv in preprost.

Uporabniki Android telefonov, lahko uporabijo Googlovo storitev starševskega nadzora Family link. Storitev deluje tudi v kombinaciji, če ima starš iPhone in otrok Android telefon. Storitev omogoča nastavljanje določenih pravil uporabe, ne omogoča pa filtriranja vsebin. To je vezano na posamezne aplikacije, ki jih ima otrok naložene na telefon. Omogoča pa nadzor, katere aplikacije si otrok lahko naloži na telefon in nadzor plačil v aplikacijah, čas uporabe aplikacij in naprave, zaklepanje naprave za uporabo in posreduje lokacijo naprave, kar omogoča spremljanje otroka na daljavo.

Na trgu oz. na spletu je mogoče najti različne komercialne rešitve za različne cene. Preden se odločimo za nakup takšne rešitve, se prepričajmo, ali razumemo delovanje, ali res ponuja tisto, kar želimo, in kako je z varovanjem podatkov, če se ti pri uporabi posredujejo podjetju, ki rešitev ponuja. Predvsem se izogibajmo podjetij, ki podatke prenašajo v države izven EU.

V zakup pa je treba vzeti, da otroka kljub vsem tehničnim (in programskim) rešitvam ne moremo popolnoma zaščititi. Če mu omogočimo uporabo družabnih omrežij (npr. TikTok) potem ga takoj izpostavimo vsem tveganjem, ki jih družabna omrežja prinašajo (spletno nasilje, stiki z neznanci, deljenje neprimernih vsebin itd.). Tem tveganjem pa se ne moremo izogniti, zato se moramo o njih pogovarjati in otroka naučiti, kako se jih izogne ali pred njimi zaščiti.

Poglejte še:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija