Starševski nadzor

Za starše je skoraj nemogoče, da bi sedeli ob otroku ves čas, ko je ta na računalniku oz. internetu. Pogosto so starši tudi še vedno v službi, ko njihovi otroci pridejo domov iz šole. Poleg tega so nekateri otroci navihani in se skrivaj vtihotapijo na računalnik pozno ponoči, da bi igrali računalniške igrice ali klepetali s prijatelji. V takšnih trenutkih pride prav programska možnost omejevanja uporabe računalnika kot tudi interneta ...

Omejevanje uporabe računalnika in interneta omogočajo že nekateri operacijski sistemi, npr. Windows, Mac OS ... Internet lahko omejujete tudi s pomočjo usmerjevalnika oz. routerja v primeru domačega omrežja, vendar priporočamo, da vam to nastavijo strokovnjaki, saj je nastavitev prezahtevna.

Za starše, ki želijo več funkcij, pa so strokovnjaki razvili samostojne programe za starševski nadzor, ki naj bi:

  • otroke varoval pred prekomerno rabo računalnika z omejevanjem količine časa, ki jo lahko otrok preživi za računalnikom, internetom ali računalniškimi igricami, 
  • določa pa tudi, kaj lahko uporabnik sploh dela na računalniku, tako da omejuje tudi nekatere strani oz. filtrira neprimerno vsebino, 
  • in tudi spremlja aktivnosti otroka na računalnika oz. internetu, kar si lahko kasneje starši ogledajo. 

Te programe ne uporabljajo le starši, temveč tudi knjižnice, internetne kavarne, šole, uradi, podjetja oz. povsod, kjer želijo uporabo računalnika nadzirati.


Evropsko testiranje: Tu lahko preverite, kateri programi so za vas optimalni glede na starost otroka, napravo, operacijski sistem, jezik, itd. (študija po naročilu Evropske komisije SIP-BENCH)


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV