Starševski nadzor

Za starše je skoraj nemogoče, da bi sedeli ob otroku ves čas, ko je ta na računalniku oz. internetu. Pogosto so starši tudi še vedno v službi, ko njihovi otroci pridejo domov iz šole. Poleg tega so nekateri otroci navihani in se skrivaj vtihotapijo na računalnik pozno ponoči, da bi igrali računalniške igrice ali klepetali s prijatelji. V takšnih trenutkih pride prav programska možnost omejevanja uporabe računalnika kot tudi interneta ...

Omejevanje uporabe računalnika in interneta omogočajo že nekateri operacijski sistemi, npr. Windows, Mac OS ... Internet lahko omejujete tudi s pomočjo usmerjevalnika oz. routerja v primeru domačega omrežja, vendar priporočamo, da vam to nastavijo strokovnjaki, saj je nastavitev prezahtevna.

Za starše, ki želijo več funkcij, pa so strokovnjaki razvili samostojne programe za starševski nadzor, ki naj bi:

  • otroke varoval pred prekomerno rabo računalnika z omejevanjem količine časa, ki jo lahko otrok preživi za računalnikom, internetom ali računalniškimi igricami, 
  • določa pa tudi, kaj lahko uporabnik sploh dela na računalniku, tako da omejuje tudi nekatere strani oz. filtrira neprimerno vsebino, 
  • in tudi spremlja aktivnosti otroka na računalnika oz. internetu, kar si lahko kasneje starši ogledajo. 

Te programe ne uporabljajo le starši, temveč tudi knjižnice, internetne kavarne, šole, uradi, podjetja oz. povsod, kjer želijo uporabo računalnika nadzirati.


Evropsko testiranje: Tu lahko preverite, kateri programi so za vas optimalni glede na starost otroka, napravo, operacijski sistem, jezik, itd. (študija po naročilu Evropske komisije SIP-BENCH)


Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija