Aplikacije starševskega nadzora

(Aplikacije – junij 2022)

Predstavljene aplikacije so po ocenah različnih avtorjev med boljšimi. Pri aplikacijah razvijalcev izven EU lahko prihaja do težav pri varovanju zasebnosti, zato priporočamo, da pozorno preberete pogoje uporabe, predvsem del ki govori o shranjevanju in obdelavi podatkov in se potem odločite, ali je aplikacija za vas primerna ali ne.

Preden se odločite za uporabo katere izmed aplikacij za starševski nadzor, si preberite vsebine o starševskem nadzoru in o starševskem nadzoru na mobilnih telefonih.

Locategy

Aplikacija omogoča sledenje lokaciji otrokove naprave in staršem posreduje informacije o uporabi (koliko časa otrok preživlja pred ekranom, katere aplikacije uporablja). Na voljo je tudi funkcija prejemanja opozoril, ko otrok pride na določeno lokacijo (npr. v šolo ali domov), ter časovnega zaklepanja oz. omejevanja uporabe določenih aplikacij. Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz Španije.

www.locategy.com

mSpy

Aplikacija omogoča branje vnosov, ki jih otrok vpisuje preko tipkovnice, sledenje lokaciji otrokove naprave, dostop do zgodovine klicev in branje sporočil, ki jih otrok prejema na družabnih omrežjih. Aplikacija je plačljiva, uporabljate pa jo lahko na Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz Češke.

www.mspy.com

Qustodio

Z aplikacijo lahko otrokom zagotovite uravnoteženo in varno rabo naprav. Filtrirate lahko spletne strani, blokirate aplikacije, omejite čas uporabe naprave ter prejemate poročila o otrokovi aktivnosti na napravi. Na voljo je tudi funkcija za sledenje lokacije, klicev in sporočil na telefonih. Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Windows, Mac, Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz Španije.

www.qustodio.com/en/

Screen Time

Z aplikacijo lahko omejite čas, ki ga otrok preživi pred zaslonom. Na voljo je tudi možnost določanja nalog, za katere lahko otroka nagradite z dodatnim časom za uporabo naprave, ko jih opravi. Dostop do naprave lahko po potrebi tudi nemudoma zamrznete, aplikacija pa vam omogoča tudi nadzor nad aplikacijami, ki jih vaš otrok želi namestiti na napravi, ter sledenje lokacije in zgodovine iskanja. Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz Združenega Kraljestva.

screentimelabs.com

KidLogger

Z aplikacijo lahko dostopate do različnih informacij, ki so ključnega pomena za digitalno starševstvo: kako dolgo vaš otrok sedi pred ekranom, katere aplikacije uporablja, katere spletne strani obiskuje, s kom komunicira, kje je in kakšne fotografije ter videe snema. Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Windows, Mac in Android naprave. Razvijalec aplikacije je iz Moldove.

kidlogger.net

Norton Family

Aplikacija ponuja vse, kar starši potrebujete, da svojim otrokom pomagate varno brskati po internetu. Omogoča nadzor nad gledanimi video vsebinami in iskalnimi nizi, določanje časovne omejitve uporabe naprav, sledenje lokaciji otrokovega telefona in več. Na voljo je 30-dnevno poskusno obdobje brezplačne uporabe, nato pa je aplikacija plačljiva. Uporabljate jo lahko na Windows, Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

family.norton.com/web/

Mobiclip

Z aplikacijo lahko omejite čas, v katerem otrok uporablja svojo napravo: bodisi v celoti bodisi za posamezne aplikacije (npr. igre, video vsebine ali družabna omrežja). Pomaga vam zaščititi otroka pred škodljivim vsebinami v aplikacijah ali na spletu ter omogoča nadzor nad lokacijo in spletno aktivnostjo, kot so pogovori na družabnih omrežjih. Na voljo je 7-dnevno poskusno obdobje brezplačne uporabe, nato pa je aplikacija plačljiva. Uporabljate jo lahko na Windows, Mac, Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

www.mobicip.com

Net Nanny

Aplikacija omogoča spremljanje otrokovih digitalnih navad in ponuja zaščito pred škodljivimi vsebinami. Z lahkoto lahko nastavljate in spreminjate časovne omejitve uporabe naprave ter s filtri preprečite, da bi otrok dostopal do neželenih spletnih strani, aplikacija pa vam tudi v realnem času posreduje informacije o tem, kaj vaš otrok išče na spletu. Aplikacija je plačljiva, uporabljate pa jo lahko na Windows, Mac, Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

www.netnanny.com

Kaspersky Safe Kids

Z aplikacijo lahko sledite lokaciji otrokove naprave in prejmete opozorilo, če otrok zapusti vnaprej določeno območje. Omejite lahko čas uporabe naprave ter s filtri omejite dostop do neželenih vsebin, ali pa določite aplikacije in spletne strani, ki jih otrok lahko uporablja le z vašim dovoljenjem Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Windows, Mac, Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz Rusije.

www.kaspersky.com/safe-kids

Family Time

Aplikacija ponuja možnosti omejevanja dostopa do spletnih strani in aplikacij ter blokiranja izbranih iskalnih nizov. Omogoča vam pregled nad otrokovo zgodovino iskanja, uporabo aplikacij in lokacijo naprave, lahko pa tudi sledite klicem in sporočilom ter časovno omejite uporabo naprave. Na voljo je 3-dnevno poskusno obdobje brezplačne uporabe, nato pa je aplikacija plačljiva. Uporabljate jo lahko na Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

familytime.io/android-parental-controls

Bark

Aplikacija za vas nadzira SMS sporočila, YouTube iskanja, e-pošto in več kot 30 različnih družabnih omrežij, da ste lahko takoj obveščeni, če je vaš otrok žrtev spletnega nasilja. Omejite lahko tudi čas uporabe naprave, blokirate dostop do neželenih spletnih strani in prejmete obvestila, ko otrok prispe ali zapusti določeno lokacijo. Na voljo je 7-dnevno poskusno obdobje brezplačne uporabe, nato pa je aplikacija plačljiva. Uporabljate jo lahko na Android in iOS napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

www.bark.us

Google Family Link

Aplikacija vam pomaga pri postavljanju pravil in omejitev, ki varno vodijo vašega otroka ob učenju, igranju in raziskovanju na spletu. Nadzirate lahko čas, ki ga otrok posveti različnim aplikacijam, prejmete obvestila o aplikacijah, ki jih otrok želi namestiti na napravi, ter upravljate morebitne nakupe v aplikacijah. Prav tako lahko sledite otrokovi lokaciji ter po želji zaklenite napravo in preprečite uporabo. Aplikacija je brezplačna, deluje pa samo na Android napravah. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

families.google.com/familylink

OurPact

Z aplikacijo lahko nadzirate, koliko časa vaš otrok preživi na spletu ter katere aplikacije in spletne strani uporablja – časovno lahko omejite uporabo celotne naprave, ali pa samo posameznih aplikacij. Blokirate lahko sporočila in aplikacije, uporabljate filter za neželene spletne strani ter sledite otrokovi lokaciji.  Aplikacija je brezplačna za uporabo, a so nekatere napredne funkcionalnosti plačljive. Na voljo je za Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

ourpact.com

WebWatcher

Aplikacija omogoča nadzor nad sporočili v različnih aplikacijah, sledenje zgodovini iskanja in otrokovi lokaciji ter vpogled v fotografije na napravi. Izkoristite lahko poskusno obdobje brezplačne uporabe, nato pa je aplikacija plačljiva. Na voljo je za Windows, Mac, Android in iOS naprave. Razvijalec aplikacije je iz ZDA.

www.webwatcher.com