Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Dan varne rabe interneta - 7. 2. 2017

Tudi v februarju 2017 v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI pripravljamo praznovanja ob našem osrednjem letnem dogodku - Dnevu varne rabe interneta. Slogan letošnjega dneva na mednarodni ravni je Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji bomo v luči tega pozornost namenili predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Online debata s Hipster Bedancem KULturni na internetu - 6. 2. 2017

6. februarja ob 11.00 vabimo vse slovenske osnovne šole, da se prek Arnes Video portala v živo pridružijo online dogodku za učence 3. triade: debati s Hipster Bedancem o kulturi na internetu. Prosimo, da prijavite svojo udeležbo tukaj: https://www.1ka.si/SIDdogodek2017

  • Kultura na internetu – kaj je to?
  • Se na internetu obnašamo kulturno?
  • Je sploh treba biti tudi na internetu kulturen?
  • Si lahko na internetu kul in kulturen hkrati?
  • Kakšno vedenje na internetu je nekulturno?
  • Obstaja tudi spletni in mobilni bonton?

O vsem tem se bomo pogovarjali s Hipster Bedancem in pogovor prenašali v živo na slovenske osnovne šole. Z nami bo tudi strokovnjak dr. Benjamin Lesjak, ki že leta predava o teh temah na slovenskih šolah tako učencem, dijakom in študentom kot tudi staršem in učiteljem. Skupaj s Hipster Bedancem bosta pripravila zabavno in poučno šolsko uro o kulturi na internetu in pri uporabi mobilnih naprav. Dogodek je namenjen predvsem učencem 3. triade osnovne šole. Če imajo učenci kakšna vprašanja za Hipster Bedanca, jih lahko pošljete na info@safe.si in nanje bo odgovoril v okviru prenosa v živo!

Vsem dobro poznani Hipster Bedanc se vrača med nas. Od kar smo ga nazadnje gledali v njegovih videih in se smejali njegovim spletnim in mobilnim pripetljajem, je minilo že nekaj let. Sam pravi, da se je medtem marsičesa naučil o pravilni rabi mobilnih naprav in interneta in zdaj »obvlada«. Ker pa jo Hipster Bedanc vseeno pogosto pihne mimo, smo na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, kjer ta dogodek organiziramo, za vsak slučaj k sodelovanju povabili še pravega strokovnjaka s področja varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav dr. Benjamina Lesjaka.

Kje: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=NcgslYiHMfgTYgbopfQJqfSn

Kdaj: 6. 2. 2017 ob 11.00

Za koga: učence 3. triade OŠ

Trajanje: 45 minut

Dogodek moderira: Maja Vreča iz Arnesa

Prijavite se: Preko povezave https://www.1ka.si/SIDdogodek2017 prijavite vašo šolo in bodite obveščeni o vseh pomembnih informacijah v zvezi z dogodkom.

Šole, vabljene k sodelovanju v mesecu varne rabe interneta - registrirajte se!

Učitelje vabimo, da na šoli v februarju sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko kulturne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. V pomoč pripravljamo online paket gradiv, ki ga dobite če se registrirate: https://www.1ka.si/SID2017

Na podlagi registracije bomo učiteljem poslali dostop do:

  • online paketa gradiv za delo v razredu z učenci 
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 7. februar 2017«

Zemljevid sodelujočih šol pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta 2017

Pripravili bomo zemljevid vseh osnovnih in srednje šole ter drugih zavodov, ki se bodo prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta. Zemljevid sodelujočih bomo sproti posodabljali.

Trenutno je prijavljenih 82 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 77 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov (17.1.2017).

Nova gradiva

Ob dnevu varne rabe interneta bomo izdali tudi nova gradiva:

  • Up2Us - priročnik za učitelje za delo v razredu na temo medvrstniškega nasilja na spletu
  • Uporabne pdf-vodiče za nastavitve zasebnosti in prijave zlorab v različnih družabnih omrežjih in aplikacijah.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta  potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Priporočeni videi: 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov