Instagram v ZDA najbolj razširjen med mlajšimi

25.5.2022

Družabno omrežje Instagram je med zelo popularno med mlajšimi uporabniki, starimi od 13 do 29 let v ZDA, ugotavlja PEW Research center, bolj pa je priljubljen pri ženskah.

Družabno omrežje Instagram uporablja 40 % odraslih v Ameriki, vendar pa je med mladimi odraslimi v starostni skupini od 18 do 29 let ta delež kar 71 %. Uporaba Instagrama je nekoliko bolj pogosta pri ženskah (44 %) kot pri moških (36 %), in manj pogosta med prebivalci v ruralnih naseljih (25 %) v primerjavi s predmestji (41 %) in mesti (45 %).

Izmed odraslih uporabnikov je večina (60 %) takih, ki Instagram uporabljajo vsaj enkrat na dan, 38 % pa jih omrežje uporablja tudi večkrat na dan. Tudi ti deleži so višji v skupini mladih odraslih, kjer 73 % uporabnikov omrežje obišče dnevno, več kot polovica (53 %) pa tudi večkrat na dan. Pri tej starostni skupini je pogostost uporabe Instagrama celo višja od pogostosti uporabe omrežja Facebook, ki ga 70 % odraslih uporabnikov obišče vsaj enkrat na dan.

Uporaba Instagrama je sicer še bolj kot med odraslimi razširjena med mlajšimi generacijami. Kar 72 % najstnikov med 13 in 17 let starosti je povedalo, da uporabljajo Instagram, ki se po razširjenosti uporabe med njimi uvršča na drugo mesto: prehiteva ga le še video platforma YouTube, ki jo obiskuje 85 % najstnikov.

Kljub velikemu deležu tistih, ki uporabljajo omrežje Instagram, pa je zanimivo dejstvo, da je leta 2019 le 29 % odraslih vedelo, da sta tako Instagram kot tudi WhatsApp v lastništvu Facebooka. Ta je sicer še vedno najbolj popularno družbeno omrežje za spremljanje novic: kar 31 % uporabnikov redno spremlja novice preko Facebooka, 22 % preko YouTuba in le 11 % preko Instagrama.

Vir: Pew Research Center, 7.10.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija