Dan varne rabe interneta - 7. 2. 2017

Tudi v februarju 2017 smo v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI pripravili praznovanja ob našem osrednjem letnem dogodku - Dnevu varne rabe interneta. Slogan letošnjega dneva na mednarodni ravni je bil Skupaj spremenimo internet na bolje. V Sloveniji smo v luči tega pozornost namenili predvsem vprašanju kulturnega vedenja v komunikacijah prek spleta, spletni etiki in prijaznosti do drugih uporabnikov interneta. Vsak sam lahko s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

Nova gradiva

Za dan varne rabe interneta smo pripravili nova uporabna gradiva in orodja:

Online debata s Hipster Bedancem KULturni na internetu

6.2.2017 so učenci iz več kot 100 slovenskih osnovnih šol kot osrednji dogodek ob dnevu varne rabe interneta spremljali online debato o kulturi na internetu s komikom Pižamo v vlogi Hipster Bedanca. Skupaj s strokovnjakom dr. Benjaminom Lesjakom sta odgovorila na vprašanja učencev na temo lepega vedenja na internetu, kot na primer: Je sploh treba biti tudi na internetu kulturen? Si lahko na internetu kul in kulturen hkrati? Kakšno vedenje na internetu je nekulturno? Obstaja tudi spletni in mobilni bonton?
Hipster Bedanc je učence spomnil tudi na star slovenski pregovor, ki pravi »Čez 7 let vse iz interneta okrog pride«. Kar pomeni, da je pomembno, da smo do drugih takšni, kot želimo, da so drugi do nas, in da z vedenjem na spletu ustvarjamo svoj pozitiven spletni ugled.

Poglejte si posnetek debate:

Posnetek si lahko ogledate tudi v celozaslonskem načinu na tej povezavi

Aktivnosti na šolah v mesecu varne rabe interneta

Učitelje smo v februarju povabili, da na šoli  sami organizirajo svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko kulturne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. Na podlagi registracije smo učiteljem poslali dostop do:

  • online paketa gradiv za delo v razredu z učenci 
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 7. februar 2017«

Pripravili smo tudi zemljevid vseh osnovnih in srednjih šol ter drugih zavodov, ki so se prijavili, da bodo sodelovali pri aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta. Letos je sodelovalo 256 učiteljev in drugih strokovnih delavcev iz 227 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalni točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta  potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija