Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zlorabe pri spletnih zmenkih več škode povzročijo pri dekletih

17.8.2017

V splošnem najstniki doživljajo spletno nasilje in zlorabe pri zmenkih, a veliko bolj dovzetne za to so pripadnice ženskega spola. Med takšne zlorabe spadajo prisila k »sextingu,« grozeča sporočila, preverjanje osebnih informacij brez dovoljenja in nadzor partnerja. Vse to lahko na najstnikih pusti močne posledice, dekleta pa so tista, ki doživljajo večjo travmo kot fantje. 

Mladi predstavljajo četrtino uporabnikov interneta

14.8.2017

Mladi so še vedno vodilna družbena skupina v uporabi interneta. 70 % mladih na svetu uporablja internet. Samo na Kitajskem in v Indiji je mladih uporabnikov interneta 320 milijonov. Mladi, stari med 15 in 24 let, predstavljajo skoraj četrtino vseh uporabnikov interneta na svetu. V porastu pa ni le uporaba interneta; število mobilnih širokopasovnih naročniških razmerij bo po predvidevanjih do konca leta 2017 doseglo 4,3 milijarde.

Pokemon Go spodbuja zdrav življenjski slog

10.8.2017

Igranje priljubljene igre Pokemon Go naj bi, za razliko od nekaterih drugih iger, spodbujalo gibanje. Pokemon Go pomaga pri bolj zdravem življenjskem slogu, saj spodbuja hojo in s tem okrepi naše zdravje. Zaradi današnjega načina življenja, pri katerem vse več časa presedimo in se manj gibamo, je takšna igra dober korak do bolj aktivnega načina preživljanja prostega časa.

Lani je Policija obravnavala 110 primerov deljenja posnetkov golih ali zlorabljenih otrok preko spleta

8.8.2017

Spolne zlorabe otrok, na spletu ali izven spleta, tudi v Sloveniji niso neznanka. Spolno zlorabljenih otrok v letu 2016, za katere je policija podala kazensko ovadbo, je bilo 134. Na policiji so obravnavali 77 otrok, katerih slike so bile razširjane po spletu, primerov, ko so posamezniki razširjali posnetke otrok pa 110. Število iz leta v leto narašča, policisti pa pozivajo javnost - če na spletu zaznate posnetke golih ali zlorabljenih otrok, nemudoma obvestite policijo.

Nasilje iz oči v oči med angleškimi najstniki bolj pogosto kot spletno nasilje

3.8.2017

Kljub vse večji priljubljenosti družabnih omrežij in interneta je nasilje v živo (izključevanje iz družbe, zmerjanje) med angleškimi najstniki bolj pogosto. Manj kot 1 % 15-letnikov v Angliji je že bilo žrtev spletnega nasilja, medtem ko jih je kar 27 % že bilo žrtev nasilja iz oči v oči. 9 izmed 10 najstnikov, ki so doživeli spletno nasilje, pa je bilo poleg tega tudi žrtev nasilja v živo.

Večina srednješolcev na spletu objavlja svoje osebne podatke

27.7.2017

Fakulteta za medije je objavila raziskavo o medijski pismenosti med slovenskimi študenti in srednješolci. Rezultati kažejo, da v povprečju kar 95 % srednješolcev gleda TV več kot uro dnevno, več kot polovica pa uporablja internet dve uri ali več dnevno. Dobri dve uri dnevno srednješolci uporabljajo računalnik, tri ure telefon in pol ure berejo tiskane medije.

Twitter omogočil funkcijo utišanja trolov

25.7.2017

Twitter je omogočil, da se uporabniki zaščitijo pred troli. Nova funkcionalnost omogoča, da ne dobivamo sporočil oz. obvestil z novo registriranih računov, ljudi, ki jim ne sledimo in ljudi, ki nam ne sledijo.

Otroci so medijsko pismeni že zelo kmalu – več kot tretjina 3 do 4 leta starih otrok uporablja YouTube

20.7.2017

Otroci in mladostniki čedalje več časa preživljajo na internetu. Tudi najmlajši otroci, stari od 3 do 4 let, so čedalje bolj medijsko pismeni, je pokazala raziskava v Veliki Britaniji. Kar 37 % otrok te starosti že uporablja YouTube, mladostniki stari med 12 in 15 let pa se bolj posvečajo družabnim omrežjem. 72 % mladostnikov med 12 in 15 let ima namreč ustvarjen vsaj en profil na enem od množice družabnih omrežij.

Spletni prevaranti poskušajo ogoljufati uporabnike WhatsApp

19.7.2017

WhatsApp je možno uporabljati brezplačno, kar pa ni bilo vedno tako. Ker so nekateri za uporabo WhatsApp v preteklosti plačali, zdaj prevaranti ciljajo na njihovo pozabljivost. Z novo prevaro poskušajo prelisičiti ljudi, da plačajo lažno naročnino in izdajo številko kreditne kartice. Če prejmete takšno sporočilo, ne klikajte na povezave v njem in ga izbrišite. 

Med tipkanjem sporočil hodimo smešno

18.7.2017

V Veliki Britaniji so naredili raziskavo, v kateri so ugotovili, da pešci med tipkanjem sporočil hodijo drugače. Vse več pešcev med hojo uporablja mobilni telefon za pošiljanje sporočil, tovrstno početje pa ne vpliva zgolj na način hoje, ampak človeka izpostavlja različnim tveganjem in nevarnostim.

Strani

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov