Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Ne verjemi obljubam! Drugo pravilo kibernetske higiene

21.10.2019

V letu 2018 je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT obravnaval 2.431 incidentov, pri čemer je število obravnavanih primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Obravnavali so kar 1.372 primerov goljufij, največ do zdaj. Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznajo znake spletnih goljufij.

Instagram omogočil več nadzora nad deljenjem podatkov aplikacijam

17.10.2019

Številne aplikacije, ki jih uporabljamo na mobilnih telefonih ali na spletnih straneh, želijo dostop do Instagram računa. Instagram je zdaj omogočil nadzor nad deljenjem podatkov s temi aplikacijami.

Imaš backup? Prvo pravilo kibernetske higiene

14.10.2019

Podatki, ki jih hranimo na telefonu tablici ali računalniku so za nas zagotovo dragoceni. Če se jim kaj zgodi, lahko ostanemo brez fotografij s počitnic, seminarske naloge ali česa še bolj pomembnega. Zato bi moral vsak poskrbeti za varen backup – varen arhiv.

Instagram z novo možnostjo omejevanja nasilnežev

10.10.2019

Instagram je v začetku oktobra vpeljal možnost »restrict«, ki omogoča, da omejimo prikaz komentarjev. Objave nasilnežev z »restrict« omejimo tako, da jih vidi zgolj nasilnež, ne pa tudi drugi, ki spremljajo naše objave. Na ta način želi Instagram spodbuditi žrtve, da preprečijo, da bi bile objave nasilneža vidne drugim, obenem pa jim nasilneža ni treba blokirati in s tem izgubiti nadzor nad tem, kaj nasilnež objavlja.

Vpliv družabnih omrežij na duševno zdravje je zanemarljiv

7.10.2019

Raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Oxfordu, je pokazala, da je vpliv družabnih omrežij na duševno zdravje mladostnikov zanemarljivo majhen. Raziskave tudi kažejo, da so otroci, ki so žrtve spletnega nasilja, tudi žrtve klasičnih oblik nasilja.

Oktober, mesec kibernetske varnosti: Poznamo osnove kibernetske higiene?

1.10.2019

Mesec oktober je mesec kibernetske varnosti. Letošnje leto je v ospredju potreba po spremembi vedenja in načini, kako prepoznati tveganja, ki jih prinašajo nove tehnologije.

Instagram bo preprečil prikazovanje nekaterih vsebin, povezanih s hujšanjem in kozmetiko, mlajšim od 18 let

19.9.2019

Facebook je sporočil, da bo ta mesec na družabnem omrežju Facebook in Instagram spremenil politiko prikazovanja objav o hujšanju, razstrupljanju in lepotnih operacijah. Na Instagramu se nekatere vsebine ne bodo prikazovale mlajšim od 18 let, nekatere vsebine pa bodo popolnoma izbrisali.

Facebook spremenil nastavitve prepoznave obrazov

11.9.2019

Na začetku septembra je Facebook vpeljal spremembo pri prepoznavi posameznikov na fotografijah. Do zdaj je Facebook samodejno predlagal oznake za posameznike na fotografijah, od sedaj naprej pa bo to mogoče vklopiti in izklopiti.

YouTube namerava povečati zaščito otrok

9.9.2019

YouTube je namenjen starejšim od 13 let, vendar pa objavljene videe gledajo tudi mlajši otroci, nekateri pod nadzorstvom staršev, drugi pa sami. Ker so mlajši od 13 let bolj ogroženi zaradi neprimernih vsebin, prav tako pa so v povezavi z njimi ostrejša pravila glede zbiranja podatkov, se je YouTube odločil, da bo po novem letu začel vse gledalce otroških vsebin obravnavati kot otroke.

September, mesec pozitivnih spletnih vsebin: za boljše digitalno otroštvo

3.9.2019

Počitnice so se končale in vstopili smo v novo šolsko leto. Vstop v novo šolsko leto lahko izkoristimo tudi za spodbujanje posameznikov, podjetij in organizacij k ustvarjanju pozitivnih spletnih vsebin, ki omogočajo otrokom učenje, zabavo, razvijanje pozitivne samopodobe in samospoštovanja, spodbujajo vključenost v družbo in ustvarjanje ter razširjanje lastnih pozitivnih vsebin. Mesec september smo posvetili pozitivnim spletnim vsebinam.

Strani

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.