Novice

Za brezskrbne poletne počitnice

11.7.2024

Šolsko leto se je končalo in zakorakali smo v počitnice. Pred nami sta dva meseca, ko se ne bo treba ukvarjati z domačimi nalogami, učenjem za teste in zgodnjim vstajanjem z namenom da bomo pravočasno v šoli. Sprostili se bomo, odpočili in doživeli marsikaj zanimivega. Verjetno nas bo pri tem spremljal tudi telefon ali računalnik, zato je prav, da smo vseeno pozorni na nekaj stvari, da se nam vesele počitnice ne bodo spremenile v neprijetno moro.

Prevara, ki cilja na starše: živijo mama in očka

8.7.2024

Varni na internetu opozarja, da se je v Sloveniji začela intenzivno pojavljati prevara, ki cilja na starše. Starši prejmejo na telefon SMS z neznane telefonske številke, v katerih jih »njihov otrok« prosi za pomoč. Namen prevare je pridobiti denar.

Neizogibni oglasi na Instagramu

2.7.2024

Oglasnih premorov smo vajeni na televiziji: za nekatere uporabnike Instagrama pa se že pojavljajo tudi na družbenem omrežju.

Vpliv družbenih omrežij na izobrazbo in kariero deklet

1.7.2024

UNESCO z novim poročilom 'Tehnologija po njenih pogojih' (Technology on her terms) opozarja na problematiko algoritmov na družbenih omrežij, ki mlade uporabnike pogosto izpostavijo škodljivim idealom in spolnim stereotipom. Še posebej pri dekletih takšne vsebine vzbujajo slabe občutke, ki negativno vplivajo na njihovo dušeno zdravje ter šolski uspeh - hkrati pa jih tudi odvračajo od mnogih kariernih poti, ki se ne skladajo s pričakovanji, ki so jim dekleta še toliko bolj izpostavljena na spletu.

Otroci in mladostniki razumevanje in pomoč iščejo na spletu

19.6.2024

Konec aprila je potekala okrogla miza z naslovom »Kako učinkovito zmanjšati prekomerno uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih«, na kateri so predstavniki različnih skupin iskali najpogostejše vzroke in z njimi povezane posledice ter predstavili rešitve za učinkovito naslavljanje te problematike.

16. Podjetniški izziv za mlade iz JV regije: Internet – naš varen svet

18.6.2024

Na 16. Podjetniškem izzivu Dolenjske so osnovnošolci in srednješolci iz JV regije postali Safe.si mladinski ambasadorji ter se lotili izziva z naslovom Internet - naš varen svet.

Mladi dandanes odraščajo z internetom, zato so njihove osebne izkušnje zelo dragocene pri načrtovanju promocijsko-izobraževalnih aktivnosti, saj nudijo informacije iz prve roke o tem, s kakšnimi izzivi se dejansko srečujejo pri uporabi interneta.

Je prepoved uporabe družbenih omrežij učinkovita?

11.6.2024

Kako najbolje zaščititi mlade pred negativnimi vplivi in škodljivimi vsebinami na družbenih omrežjih? Prepoved uporabe pametnih telefonov in omejen dostop do družbenih omrežij sta morda najbolj preprosti rešitvi, a vprašanje je, če sta tudi zares učinkoviti.

Starši ne vedo za slabe spletne izkušnje svojih otrok, negativne vplive interneta nanje pa podcenjujejo

5.6.2024

V raziskavi Delovna aktivnost, duševno zdravje in varna raba interneta, ki jo je izvedel Center za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani poleti 2023, se je pokazalo, da slovenski starši precej podcenjujejo vpliv škodljivih spletnih zgledov in vsebin na svoje otroke.

Vabimo k udeležbi na Safe.si panelu mladih

3.6.2024

Na točki osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike Safe.si deluje panel mladih, kjer se z mladostniki pogovarjamo o njihovih stališčih, mnenjih in vrednotah pri uporabi interneta ter mobilnih naprav.

Vpliv lepotnih idealov na družbenih omrežjih

28.5.2024

Ob Dnevu varne rabe interneta 2024 je avstrijski Center za varnejši internet predstavil rezultate nove raziskave o lepotnih idealih na spletu, v kateri so proučevali učinke digitalnih medijev na samopodobo mladih med najstniki od 12. do 17. leta starosti. Rezultati kažejo, da se mladi soočajo z velikim pritiskom glede nedosegljivih lepotnih idealov, hkrati pa je podpora staršev in drugih odraslih v njihovem življenju neprecenljivega pomena pri soočanju z le-temi.

Strani

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija