Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Na WhatsAppu lahko sedaj sami izberemo, kdo nas bo dodal v skupine

23.4.2019

WhatsApp je uvedel novo možnost urejanja zasebnosti, in sicer zdaj uporabniki sami izberemo, kdo nas lahko doda v skupine. V nastavitvah lahko izberemo možnosti »Vsi«, »Moji stiki« ali »Nihče«. Uporabniki lahko sprejmemo ali zavrnemo vabila, ki jih prejmemo prek neposrednih sporočil v roku treh dni. Ta novost bo močno otežila širjenje škodljivih vsebin. 

Z novo funkcijo v Snap Maps bomo lahko prijateljem pokazali, kaj natanko počnemo

18.4.2019

Snapchat je v Avstraliji začel s testiranjem nove funkcije, imenovane Status v Snap Maps. Ta funkcija nam omogoča, da označimo, katere kraje smo obiskali in prikažemo, kaj smo tam počeli. Z Bitmojijem lahko pokažemo svojo dejavnost (da smo na primer igrali košarko), prav tako pa lahko v okviru funkcije, imenovane Passport sestavimo seznam obiskanih krajev.

Starše skrbi vpliv digitalnih naprav na njihove otroke

16.4.2019

Raziskava med ameriškimi, kanadskimi in kitajskimi starši kaže, da mnoge izmed njih skrbi vpliv, ki ga ima uporaba digitalnih naprav na otroke. Skrbijo jih tako dolgoročni učinki, kot sta osebni in socialni razvoj otroka, kot tudi učinki na uspešnost v šoli. Starši iz vseh vključenih držav običajno na enega izmed načinov nadzorujejo uporabo naprav svojih otrok.

Igra Bad News, ki nam pomaga pri prepoznavanju lažnih novic

11.4.2019

Igra Bad News, ki so jo ustvarili pri nizozemski organizaciji DROG, je na voljo tudi v slovenščini. Gre za igro, v kateri prevzamemo vlogo nekoga, ki širi lažne novice, cilj pa je, da pridobimo čim več sledilcev na Twitterju, ki verjamejo našim objavam. Paziti moramo, da laži niso preveč očitne in da si počasi zgradimo lažno verodostojnost. S to igro se seznanimo s problemom širjenja dezinformacij in lažnih novic. Kot so zapisali pri Časorisu, kjer so igro tudi prevedli, igra deluje preventivno.

Spletno nasilje ostaja najpogostejši razlog, da se mladi obrnejo na telefon za pomoč mladostnikom pri težavah na internetu

9.4.2019

Otroci in najstniki se v primeru težav na internetu lahko obrnejo na temu namenjene telefonske linije – pri nas je to TOM Telefon. Insafe mreža telefonov za pomoč mladostnikom analizira podatke, ki jih te linije prejmejo, da preuči trende in trenutne težave, s katerimi se mladostniki na internetu soočajo. Največji izziv trenutno še vedno predstavlja spletno nasilje, naraslo pa je število klicev v povezavi z video igrami. Prav tako veliko težavo predstavljajo spletni izzivi.

YouTube bo opozarjal uporabnike na napačne informacije in potegavščine

4.4.2019

YouTube uvaja novo funkcijo preverjanja resničnosti informacij, ki jih uporabnik išče. Funkcija se za zdaj preizkuša zgolj v Indiji, deluje pa tako, da po tem, ko uporabnik v iskalno polje vtipka poizvedbo po neki informaciji, YouTube na vrhu strani objavi opozorilo, če gre za napačno informacijo ali potegavščino.

Prijavite se na OdKlikni! izobraževanje za strokovnjakinje in strokovnjake, ki delajo z mladimi

3.4.2019

V okviru projekta OdKlikni! Ustavimo Spletno nasilje nad ženskami in dekleti vas vabimo na brezplačno izobraževanje za učitelje, učiteljice, ravnateljice, ravnatelje, šolske svetovalne delavke in delavce, socialne delavce in delavke ter predstavnice in predstavnike nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi.

Glavne težave svetovnega spleta po mnenju njegovega izumitelja

2.4.2019

Izumitelj svetovnega spleta (World Wide Web) Sir Tim Berners-Lee v današnjem spletu vidi številne težave, ki jih je po njegovem mnenju treba nujno odpraviti. Splet bi moral biti cenovno dostopen za vse, spodbujati enakost ter ščititi zasebnost potrošnikov.

Vpliv mobilnih naprav na čas, ki ga družina preživi skupaj

28.3.2019

Raziskava o vplivu mobilnih naprav na čas, ki ga skupaj preživlja družina, je pokazala, da otroci zaradi uporabe mobilnih naprav preživljajo več časa skupaj s svojo družino. A ne v okviru skupnih dejavnosti, kot je gledanje televizije, ampak počnejo stvari zase, ko so doma s starši. Kljub temu raziskava kaže, da je zaskrbljenost glede tega, da mobilne naprave nadomeščajo družinske dejavnosti, odveč. Mobilne naprave ne zmanjšujejo količine preživetega časa z družino, ampak so vanj vključene.

Uporaba družabnih omrežij med mladimi v Avstriji - 2019

25.3.2019

Mladi Avstrijci najraje uporabljajo WhatsApp, tesno pa mu sledi Instagram, kažejo podatki avstrijskega centra za varnejši internet za leto 2019. V primerjavi z lanskim letom je delež mladih uporabnikov večini največjih družabnih omrežij padel, na seznamu pa se je znašlo tudi nekaj novih. Eden izmed takšnih je tudi Discord, ki skupaj s platformo Twitch kaže, da so platforme z digitalnimi igrami vse bolj priljubljene.

Strani

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.