Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Zakaj družabni mediji ne zadovoljijo naših potreb po druženju?

26.10.2020

Naša družba se je med pandemijo COVID-19 morala soočiti z novo družbeno resničnostjo, katere del je tudi premik večine naših vsakdanjih stikov v virtualno obliko. Ta premik pa ni nujno dober – na nas namreč zaradi nezadovoljenih potreb po pristnih človeških stikih, lahko pušča tudi negativne posledice – od fizičnih do čustvenih.

Najpogostejše neresnice in teorije zarote med epidemijo COVID-19

23.10.2020

Med spomladansko epidemijo COVID-19 so se v medijih in po spletu širile številne neresnice in teorije zarote o koronavirusu. Najpogostejše so bile o čudežnih zdravilih, novi svetovni ureditvi, potegavščini ameriške demokratske stranke, biološkega orožja, Billa Gates-a in omrežja 5G.

Video konference utrujajo

21.10.2020

Video klici od nas zahtevajo več pozornosti kot osebni klepet – neprestano moramo slediti dogajanju, kar posledično pomeni, da se v njem ne moremo sprostiti. Prav tako ima velik vpliv na našo (ne)sproščenost dejstvo, da smo skozi celoten video klic pred kamero in imamo občutek, da nas ves čas nekdo opazuje, poleg tega pa se čutimo odgovorni odigrati našo vlogo v tem virtualnem srečanju.  

TikTok v prvi polovici leta odstranil več kot 100 milijonov posnetkov

19.10.2020

Med najstniki priljubljena platforma TikTok, je v prvi polovici leta 2020 odstranila več kot 104 milijone videoposnetkov, kar predstavlja 1 % vseh objavljenih vsebin med 1. januarjem in 30. junijem. Večina izbrisanih videoposnetkov je kršila pravilnike platforme in bila posredno ali neposredno povezana z neprimernimi vsebinami.

YouTube novost: »Shorts«

15.10.2020

YouTube uvaja nov način gledanja in ustvarjanja video posnetkov, imenovan Shorts. Gre za novo izkušnjo gledanja videov, ki je primerna za ustvarjalce vsebin, ki želijo snemati kratke videe z mobilnimi telefoni.

Več kot polovica mladostnic je na družabnih omrežjih deležna nasilja

13.10.2020

Raziskava, ki je zajela dekleta, stara od 15 do 25 let, v 32 državah, je pokazala, da jih je bila več kot polovica že izpostavljenih različnim oblikam spletnega nasilja in nadlegovanja, pri čemer prednjači žaljivi govor.

Instagram z novimi ukrepi proti lažnim profilom

12.10.2020

Instagram si prizadeva, da bi bila objavljena vsebina na verodostojna in prihajala s strani resničnih ljudi, ne pa od prevarantov in umetno ustvarjenih profilov. Sredi avgusta letos so začeli od uporabnikov, pri katerih so zaznali določene vzorce, ki nakazujejo, da ne gre za resnično osebo, zahtevati, da potrdijo svojo identiteto.

Kaj se v letu 2020 zgodi v eni minuti na internetu?

8.10.2020

Ste se že vprašali, kaj vse se zgodi vsako minuto na internetu? Ste se to spraševali letos? V eni minuti se v letošnjem letu objavi kar 500 ur videov na YouTube in 347 tisoč storijev na Instagramu. To in še več je na internetu počelo 4,5 milijarde uporabnikov.

Vzgoja za internet: Izobraževalni spletni seminar o varni in odgovorni rabi interneta za starše otrok od 1. do 6. razreda

7.10.2020

Safe.si bo 20. oktobra ob 18. uri pripravil 60 minutni spletni seminar na temo varne uporabe interneta za starše otrok od 1. do 6. razreda. Sodelovala bosta Safe.si predavatelja Tjaša Jerman Kuželički in dr. Benjamin Lesjak.

Zmanjšanje izgorelosti pri učenju na daljavo

6.10.2020

V obdobju šolanja na daljavo se lahko učenci in dijaki vede ali nevede, spopadajo z izgorelostjo, ki je posledica opravljanja šolskih obveznosti pred zasloni na daljavo. To je tudi posledica dejstva, da šolanje na daljavo ne omogoča niti približne globine dražljajev, ki so jih otroci deležni ob šolanju v živo.

Strani

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.