Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Šest načinov, kako preživeti ustrahovanje in si izboljšati samopodobo

27.6.2017

Nekoč je bilo ustrahovanje videno kot normalen del otroštva. Danes vemo, da prinaša hude posledice in da se je s tem treba naučiti spopadati. Študije so pokazale, da ustrahovani otroci in mladostniki dosegajo slabše rezultate v šoli, posegajo po alkoholu in se spopadajo s psihičnimi težavami. A obstaja nekaj načinov, kako se pred ustrahovanjem zaščitimo sami in se izognemo tem negativnim posledicam.

Europol je začel s projektom »Reci ne!« za preprečevanje spletnega izsiljevanja in spolnih zlorab otrok

22.6.2017

19. junija 2017 je Europol začel s projektom »Reci ne!«, ki opozarja na izsiljevanje in spolne zlorabe otrok na spletu, kar pogosto označujemo tudi z izrazoma »sextortion« ali »webcam izsiljevanje«. V zadnjih letih se je pojav močno povečal, mnogo primerov pa ostaja neprijavljenih. V poročilu Europola je navedeno, da med žrtvami najdemo tudi 7 let stare otroke.

Pet Androidovih nastavitev za učinkovitejšo uporabo telefona

21.6.2017

Z vklopom različnih nastavitev si lahko zagotovimo optimalno uporabo našega pametnega telefona. V nadaljevanju vam predstavljamo pet nastavitev na telefonih operacijskega omrežja Android, ki nam omogočajo boljšo uporabo telefona; vse od varčevanja s podatki pa do varčevanja z baterijo.

Približno polovica ljudi že takoj zjutraj preveri svoj telefon

21.6.2017

Spletni portal MMC Slovenija se je v svojem podkastu Številke posvetil temi zasvojenosti z družabnimi omrežji. Na pogovor so povabili študentki medicine Lizo Žerdin in Niko Jerman iz društva Sinapsa, ki sta odkrito spregovorili o tej temi.

Naročite izobraževanja o varni in odgovorni rabi interneta in mobilnih naprav za vašo šolo

9.6.2017

Ob izteku šolskega leta želimo vse šole in učitelje povabiti k sodelovanju v šolskem letu 2017/18. Tudi v naslednjem šolskem letu bomo ponujali različna izobraževanja otrok, mladih, staršev in učiteljev o varni in odgovorni rabi interneta ter mobilnih naprav.

Žrtve izsiljevanja z golimi fotografijami se le redko odločijo za prijavo

8.6.2017

Ameriška raziskava o izsiljevanju z intimnimi fotografijami in posnetki (t. i. sextortion), je pokazala, da so med žrtvami, ki jih je zajela, prevladovale ženske. Žrtve kot posledico izsiljevanja z intimnimi fotografijami in posnetki izkusijo ponižanje, sram in strah pred iskanjem pomoči, tiste žrtve, ki pa so dogodek prijavile, pa niso bile deležne prave pomoči.

Previdno in – z glavo

6.6.2017

Pogosto na Facebooku ali po elektronski pošti dobim sporočila o grožnji kakšnih virusov. V njih piše, kako ne­varna pošta zgleda in kako deluje, kaj povzroči. Zanima me, ali gre tu za urbane legende ali za resna opozorila uporabnikov, ki želijo, da drugi svojih naprav ne bi “oku­žili”. Ali celo kaj drugega? Ali obstaja kakšno spletno mesto, kjer bi uradne institucije ozaveščale uporabnike o resnih grožnjah?

Virusi ciljajo na šole

1.6.2017

Izsiljevalski virusi, ki zaklenejo vse dokumente na računalniku in nato zahtevajo plačilo odkupnine, so v zadnjih letih grožnja številka ena na področju računalniške varnosti. Statistika nacionalnega odzivnega centra SI-CERT kaže, da smo v lanskem letu prejeli čez 500 prijav. Okužene so bile številne slovenske šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.

Razlogi, zakaj mobilne naprave niso primerne za mlajše od 12 let

1.6.2017

S prenosnimi mobilnimi napravami (mobilni telefoni, tablice,…) se je močno povečala uporaba tehnologije pri otrokih. Chris Rowan, pediatrična delovna terapevtka, v svojem članku navaja 10 razlogov, zakaj bi morali otrokom, mlajšim od 12 let prepovedati uporabo prenosnih mobilnih naprav.

Vpliv družabnih omrežij na življenja milenijcev

30.5.2017

Uporaba družabnih omrežij močno vpliva na to, kako t.i. milenijci (generacija rojenih med 1980 in 2000) vidijo prijateljstva in zveze. Raziskava, ki so jo opravili pri Nielsen Norman Group, ugotavlja, da odraščanje s tehnologijo vpliva na posameznikovo vedenje, pričakovanja in preference.

Strani

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov