Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Izziv sinji kit - Blue whale game

25.5.2017

Tudi v Slovenijo so iz tujine prišle novice o igri Izziv sinjega kita (tudi Izziv sinjega kita) ali Blue Whale Game (tudi Blue Whale Challenge). Izziv sinjega kita je igra, ki izvira iz Rusije in vsebuje do 50 različnih nalog (odvisno od različice), ki so povezane z različnimi oblikami samopoškodovanja in nasilja, zadnja naloga pa je samomor. Na začetku je bila igra spletna prevara (hoax) oz. lažna novica, ki pa je kasneje prerasla v resnično težavo.

Nekaj šol v ZDA bo poskusno onemogočilo dostop do družabnih omrežij

16.5.2017

Nekaj šol v Wisconsinu bo onemogočilo dostop do družabnih omrežij, kot so Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat in še približno 30 drugih preko šolskega wi-fi omrežja. S tem želijo pokazati, kako močno uporaba družabnih omrežij vpliva na vedenje in ocene učencev.

Za zakonito in svobodno kroženje

9.5.2017

VPRAŠANJE: Zanima me kaj so in čemu služijo licence Creative Commons, ki se jih zadnje čase kar pogosto omenja?

Vljudno ukrepanje, ko nam prijatelj stalno pošilja sporočila

8.5.2017

Kako prijatelju, ki nam ves čas pošilja sporočila prek različnih aplikacij in naprav, sporočiti, da ne želimo prejemati toliko sporočil z njegove strani, a kljub temu prijateljstvo ohraniti?

Google bo pripravil delavnice o soočanju s sovražnim govorom za najstnike

5.5.2017

Po številnih kritikah, da ne stori dovolj proti sovražnemu govoru, je Google začel z izvajanjem delavnic za najstnike, s katerimi se bori proti sovražnemu govoru in lažnim novicam ter sovražnemu govoru.

Hendikepiranost in uporaba tehnologije v ZDA

3.5.2017

Po podatkih U. S. Census Bureau v ZDA živi približno 56 milijonov oseb z gibalnimi ovirami. Kljub temu, da jih je vse več aktivnih na spletu in jih vse več uporablja pametne telefone, pa je glede uporabe tehnologije pri Američanih zelo velik razpon med hendikepiranimi in nehendikepiranimi osebami.

Deseta obletnica delovanja prijavne točke Spletno oko

25.4.2017

Spletno oko je točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu, ki že od leta 2007 omogoča slovenskim uporabnikom interneta anonimno prijavo distribucije gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora. Letos mineva deset let uspešnega delovanja na poti k zmanjšanju obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora na internetu.

Količina podatkov, ki jih prejmejo, po mnenju Američanov ni prevelika

24.4.2017

Današnjo družbo z drugim izrazom poimenujemo tudi informacijska družba. Z razvojem tehnologije nam je namreč nudena velika količina informacij. Ameriški Raziskovalni center Pew je opravil raziskavo, s katero je ugotovil, da je večina Američanov zadovoljna z veliko količino informacij, ki jih prejmejo, le petina pa jih meni, da je količina podatkov prevelika in so z informacijami preobremenjeni.

Novosti na Facebook Messenger

21.4.2017

Facebook Messenger je zelo priljubljen in ima trenutno več kot 1,2 milijarde aktivnih uporabnikov. Da bi Facebook privabil in obdržal kar se da veliko uporabnikov, nenehno razvija novosti.

Žalovanje na Facebooku: kaj je po mnenju strokovnjakov pravilno in kaj ne

20.4.2017

Za žalovanje in izrekanje sožalja ob smrti sorodnika, prijatelja ali znanca danes, v dobi interneta, ljudje vse pogosteje uporabljamo Facebook. A za najbližje so lahko družabna omrežja prej težava kot prostor utehe. Strokovnjaki so pripravili nekaj nasvetov, kaj je v teh trenutkih na Facebooku primerno in kaj ne.

Strani

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov