Tom telefon

Otroci, najstniki, mladi in tudi starši, če se znajdete v stiski, zagati povezani z uporabo interneta ali mobilnih naprav, pokličite na brezplačno telefonsko številko 116 111. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Telefonska številka deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, od 12.00 do 20.00. Sicer pa lahko vprašanje postavite tudi preko kontaktnega obrazca na spletni strani Tom telefona: https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/. Večkrat na teden pa vam je na voljo tudi spletna klepetalnica.

KDO SMO?

TOM telefon deluje, pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, že od leta 1990, ko je bil ustanovljen na pobudo Komisije za otrokove pravice. Leta 1995 se je vzpostavila Nacionalna mreža TOM, v katero so se povezale vse svetovalne skupine in začele svetovati z enotne brezplačne telefonske številke.

POSLANSTVO IN VLOGA

Telefon za otroke in mladostnike, krajše imenovan TOM telefon, je namenjen vsem mladim, ki imajo kakršnekoli težave in se želijo o njih pogovoriti, saj je odraščanje že samo po sebi burno obdobje, ki prinaša toliko sprememb, da vsak otrok in mladostnik potrebuje priložnost, da se o njih sproščeno pogovori. V okviru omenjene kampanje  »Nova številka, stari prijatelji«, je potekala tudi prenovitev že obstoječe spletne strani www.e-tom.si, preko katere imajo otroci in mladostniki v času nedelovanja telefona (in tudi sicer) od leta 2008 možnost postavljanja vprašanj preko spletnega obrazca. Na spletni strani lahko otroci in mladostniki berejo o različnih temah, kot so šola, droge, družina, ljubezen, mladostništvo, nasilje, psihološke težave, spolnost. Ob prenovi spletne strani smo omenjenim temam dodali tudi teme varne rabe interneta in mobilnih naprav, saj smo se v letu 2012 priključili Centru za varnejši internet. Od 5. februarja 2013 naprej nam otroci in mladostniki lahko vprašanja postavljajo tudi v spletni klepetalnici.

CILJI

Cilji programa svetovanja so: mladim vsakodnevno zagotoviti možnost zaupnega in anonimnega pogovora o težavah, stiskah, vprašanjih tudi v povezavi z uporabo interneta in mobilnih naprav; mladim omogočiti svetovanje z upoštevanjem načela enake dostopnosti za vse uporabnike; zagotovitev brezplačne storitve; skrb za enotno in kvalitetno delo svetovalcev (izobraževanja); spodbujanje prostovoljnega dela med mladimi; prepoznavnost programa med mladimi; aktivno vključevanje mladih v delovanje programa.
 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija