Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Delavnice za učence in dijake 2020/2021

Temeljno poslanstvo točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI je izobraževanje otrok in mladih o varni in odgovorni rabi interneta. Naše dologoletne izkušnje so pokazale, da je ključno kontinuirano osveščanje otrok o teh tematikah, zato za šole ponujamo ustrezne tematike delavnic za vsako triado osnovne šole in prve letnike srednjih šol. 

Kot nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta že 15 let izobražujemo tako otroke in najstnike kakor tudi starše in učitelje o tem, kako varno in odgovorno uporabljati tehnologije, da bi od njih imeli čim več koristi in zabave ter čim manj nevšečnosti.


PRIJAVA:

Povpraševanje za delavnice lahko oddate izključno prek spodnjega prijavnega obrazca:


TEME DELAVNIC

Na voljo so sledeče teme delavnic:

DELAVNICA ZA 3. RAZRED OŠ (1. TRIADA)

 • Ne bodi ovčka na internetu (45 min)

DELAVNICE ZA 6. RAZRED OŠ (2. TRIADA)

 • Varovanje zasebnosti in uporaba družabnih omrežij (90 min)
 • Spletni bonton (90 min)
 • Spletno nasilje in ustrahovanje (90 min)
 • Zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami (90 min)

DELAVNICE ZA 8. RAZRED OŠ (3. TRIADA)

 • Lažne informacije in prevare na internetu (90 min - delavnice ni mogoče krajšati, udeleženci potrebujejo dostop do interneta)
 • Varovanje zasebnosti in uporaba družabnih omrežij (90 min)
 • Spletni bonton (90 min)
 • Spletno nasilje in ustrahovanje (90 min)
 • Zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami (90 min)
 • Spletno nasilje nad dekleti (90 min) - NOVO v šolskem letu 2020/2021!

DELAVNICE ZA 1. in 2. LETNIK SŠ

 • Lažne informacije in prevare na internetu (90 min - delavnice ni mogoče krajšati, udeleženci potrebujejo dostop do interneta)
 • Varovanje zasebnosti in uporaba družabnih omrežij (90 min)
 • Spletno nasilje in ustrahovanje (90 min)
 • Spletno nasilje nad dekleti (90 min) - NOVO v šolskem letu 2020/2021!

PREDAVANJE ZA SŠ

 • Varno in odgovorno na spletu (90 min, cena 50 €) - za večje skupine.

PROGRAM DELAVNIC

Posamezne delavnice so sestavljene iz teoretičnega dela, kjer se učence prek predavanja, pogovora in izmenjave izkušenj ter predvajanja video gradiv seznani z osnovnimi koncepti/pravili/nasveti varne in odgovorne rabe spleta, in praktičnega dela z različnimi zanimivimi interaktivnimi aktivnostmi za učence/dijake.

IZVAJALCI DELAVNIC

So mladi ljudje iz različnih regij Slovenije, ki imajo bogate izkušnje z delom z mladimi in so strokovno usposobljeni za izvajanje delavnic na različne teme spletne varnosti.

TRAJANJE DELAVNIC

Optimalne so delavnice, ki lahko trajajo 90 minut, saj omogočajo resnično interaktivnost in dovolj časa tako za teoretični del kot tudi za praktične aktivnosti udeležencev. Na izrecno željo šole se lahko za isto ceno izvedejo tudi delavnice krajšega časovnega obsega.

ODZIVI ŠOL

"Hvala za dobro organizacijo z vaše strani, svetovanje in izvedbo. Le tako naprej! Učenci so sami povedali, da dobro poznajo pravila varne rabe interneta, da pa so v delavnicah marsikaj novega slišali in videli ..."

"Kar tako naprej. delate zelo dobro delo in koristno za vse nas."

"Dobre delavnice z dobrimi izvajalci."

"Super ste, le tako naprej :)"

"Čestitam za vaše delo, delavnice, predavanja, objave... Že drugič smo vas povabili v svojo sredino in še vas bomo. Želim vam zadovoljstva in uspehov. Vse lepo."

ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Delavnica lahko sprejme do 25 otrok/mladih.

Predavanje za srednje šole je namenjeno skupinam do 200 dijakov.

OPREMA/PROSTOR

Za izvedbo delavnic potrebujemo prostor z enim računalnikom z dostopom do interneta (prost dostop do vseh storitev, kot so Facebook ipd.), omogočenim predvajanjem videov (pravilni kodeki, ozvočenje, da zvok slišijo vsi udeleženci) ter projektorjem. Za izvedbo delavnic ni potrebno, da imajo udeleženci dostop do računalnikov/interneta z izjemo delavnice Lažne informacije in prevare na internetu

GRADIVA

V okviru delavnic se otrokom razdeli tudi temi in starosti prilagojena tiskana gradiva: zloženke, naloge, brošure ... ter drugi promocijski materiali.

VAŠ STROŠEK

Cena delavnic je neprofitna oz. le tolikšna, da pokrije stroške izvajalcev, zato strošek tudi izplačate neposredno njim:

 • 25,00* €/delavnico neto + kritje potnih stroškov** izvajalcem,
 • predavanje za srednjo šolo: 50,00 € neto + kritje potnih stroškov** izvajalcem.

* V primeru vsebinskih prilagoditev (npr. zaradi združevanja posameznih tem ali kriznih intervencij), starostno heterogenih skupin, večjega števila udeležencev (npr. združevanja več oddelkov), ki zahteva prilagoditev metod in oblik dela, je cena 50,00 €/delavnico.

** Ker želimo potne stroške ohraniti za šole čim nižje, vas prosimo, da planirate čim več zaporednih delavnic, ki jih lahko izvede 1 izvajalec. Dodaten izvajalec brez dodatnih potnih stroškov pride na šolo le v primeru, da bo izvedel vsaj 3 delavnice. 

ODPOVED DELAVNIC

Odpoved delavnic s strani naročnika je mogoča le v pisni obliki, na e-naslov izobrazevanja@safe.si. Odpoved je brezplačna, če je podana najkasneje 3 delovne dni pred datumom izvedbe delavnic. V primeru kasnejših odpovedi se obračuna 100 % vrednosti delavnic (brez potnih stroškov). V primeru, če predhodne odpovedi ni, naročnik pa izvajalcu ne omogoči pogojev za izvedbo delavnic (npr. ni udeležencev, ni ustrezne opreme ipd.), se obračuna 100 % vrednosti delavnic ter potni stroški izvajalca.

DODATNE INFORMACIJE

ga. Tanja Novakovič (Zavod MISSS) - elektronski naslov: izobrazevanja(at)safe.si***

*** v zgoraj navedenem elektronskem naslovu znak (at) nadomestite z @

PRIJAVITE SE!

Povpraševanje za vašo delavnice lahko oddate izključno prek spodnjega prijavnega obrazca:

PODROBNEJŠI OPISI DELAVNIC

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.