Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Predavanja za starše otrok v vrtcih

V okviru SAFE.SI za starše otrok v vrtcih pripravljamo informativna predavanja o varni in odgovorni rabi tehnologije z naslovom VZGOJA ZA INTERNET, ki jih izvajajo strokovnjaki in praktiki z večletnimi predavateljskimi izkušnjami. Učenje varne uporabe interneta in vseh vsebin oz. storitev, ki jih ta ponuja, se začne tisti trenutek, ko starši otroku prvič omogočijo uporabo mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Otroci se torej s spletom in napravami srečajo že zelo zgodaj, pogosto že pred drugim letom starosti, tako da je nujno, da starši o vzgoji za internet razmišljajo že od samega začetka.

Kot nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta že več kot 10 let izobražujemo tako otroke in najstnike, kakor tudi starše in učitelje o tem, kako varno in odgovorno uporabljati tehnologije, da bi od njih imeli čim več koristi in zabave ter čim manj nevšečnosti.


PRIJAVA:

Povpraševanje lahko oddate izključno prek spodnjega spletnega obrazca:


TEME IN PROGRAM PREDAVANJA

1. kratka predstavitev aktualnih tem s področja zagotavljanja varnosti na internetu (45 minut)

 • Pomen zgodnje vzgoje za internet in starševskega zgleda pri uporabi tehnologije.
 • Kdaj je primeren čas, da se otrok sreča z računalnikom, tablico in telefonom.
 • Vzpostavitev družinskih pravil uporabe interneta in naprav.
 • Pasti in tveganja, na katere morajo biti starši še posebej pozorni pri predšolskih otrocih (gledanje risank in ostalih vsebin na Youtube, nalaganje in uporaba aplikacij za igranje iger…).
 • Na kaj morajo biti starši še posebej pozorni pri nakupu in uporabi pametnih igrač in pametnih ur.
 • Uporaba programov za filtriranje vsebin in sledenje otrokom.
 • Nasveti za lažje shajanje z internetom – ogledali si bomo, kako se lahko z ustrezno zaščito in ustreznim vedenjem izognete spletnim tveganjem ter spoznali nekaj vzgojnih prijemov, ki jih lahko tudi sami uporabite v povezavi z otrokovo uporabo računalnika in drugih sodobnih tehnologij.

2. DEL - Pogovor s starši (do 15 minut)

 • Po koncu predavanja boste starši predavatelju lahko zastavili vprašanja, povezana s spletnimi nevarnostmi in varno ter odgovorno rabo interneta.

PREDAVATELJI

Pri izvedbi predavanj za starše sodelujemo s strokovnjaki iz različnih področij in institucij, ki pokrivajo specifične teme s področja spletne varnosti in zaščite otrok pri uporabi interneta.

TERMIN IN TRAJANJE PREDAVANJA

Predavanje izvajamo popoldan (med 16.00 in 20.00), traja pa 60 minut. Pri izbiri termina vam predlagamo, da si izberete uro, ki bo ustrezala staršem in se bodo tako predavanja lahko udeležili v čim večjem številu. Priporočamo, da predavanje za starše planirate v terminu, ko na šoli že potekajo govorilne ure ali roditeljski sestanki, saj na takšen način zagotovo prispevate k večji udeležbi staršev tudi na predavanju.

ŠTEVILO UDELEŽENCEV

Zgornje omejitve za število udeležencev ni, tako da je zaželeno, da vrtec angažira za čim večje število udeležencev in aktivno promovira predavanje v svojem okolju. Svetujemo vam, da s promocijo in obveščanjem staršem začnete dovolj zgodaj, najbolje kar takoj ko je datum predavanja usklajen s predavateljem. Dovolj zgodnja promocija zagotavlja večji odziv staršev!

OPREMA/PROSTOR

Za izvedbo predavanj potrebujemo

 • prostor z računalnikom in dostopom do interneta (prost dostop do vseh storitev, kot so Facebook ipd.),
 • omogočeno predvajanje videov (pravilni kodeki, zvočniki, da zvok slišijo vsi udeleženci),
 • projektor,
 • glede na velikost prostora primerno ozvočenje.

GRADIVA

V okviru predavanj se staršem razdelijo tiskana gradiva: zloženke, brošure ter drugi promocijski materiali s področja varne rabe interneta.

VAŠ STROŠEK

Cena predavanja je neprofitna oz. le tolikšna, da pokrije stroške predavatelja, zato strošek tudi izplačate neposredno njemu:

 • 50,00 €/predavanje neto + kritje potnih stroškov predavatelju

ODPOVED PREDAVANJA

Odpoved predavanj s strani naročnika je mogoča le v pisni obliki, na e-naslov info@safe.si. Odpoved je brezplačna, če je podana najkasneje 3 delovne dni pred datumom izvedbe predavanja. V primeru kasnejših odpovedi se obračuna 100 % vrednosti predavanja (brez potnih stroškov). V primeru, če predhodne odpovedi ni, naročnik pa izvajalcu ne omogoči pogojev za izvedbo predavanja (npr. ni udeležencev, ni ustrezne opreme ipd.), se obračuna 100 % vrednosti predavanja ter potni stroški izvajalca.

IZVEDBA NA DALJAVO (V ČASU EPIDEMIJE COVID-19)

Zaradi trenutne slabe epidemiološke situacije omogočamo tudi izvedbo predavanj na daljavo. Za tehnični del izvedbe mora poskrbeti vrtec. Našemu predavatelju tako vrtec omogoči dostop do platforme, ki jo vrtec uporablja za izvedbo tovrstnih aktivnosti preko spleta (MS Teams, ZOOM itd.). Zaželeno je, da je ves čas predavanja prisoten predstavnik vrtca, ki lahko posreduje, če pride do kakšnih tehničnih težav. 

Vrtec lahko predavanje posname in ga posreduje vsem staršem otrok, ki obiskujejo njihov vrtec. Gre pa za interno zadevo, ki ni namenjena temu, da se javno objavi na spletni strani vrtca oz. deli prek družabnih omrežij. 

DODATNE INFORMACIJE

Tanja Šterk (FDV) - elektronski naslov: info@safe.si

PRIJAVITE SE!

Povpraševanje lahko oddate izključno prek spodnjega spletnega obrazca:

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.