Tellonym

Tellonym je aplikacija, ki uporabnikom omogoča brezplačno in anonimno pošiljanje sporočil ter postavljanje anonimnih vprašanj. Deluje na mobilnih napravah in računalnikih, za delovanje pa je potreben dostop do interneta. Kot svojo identiteto na aplikaciji uporabimo uporabniško ime, ki si ga izberemo sami, prav tako pa jo je možno povezati z našimi že obstoječimi računi na drugih družabnih omrežjih.

Tellonym lahko uporabljamo kot aplikacijo za sporočanje, izmenjevanje (anonimnega) mnenja in (anonimno) postavljanje vprašanj. Kot obliko odgovora je možno izbrati pisno ali pa ob povezavi z drugimi aplikacijami, odgovor v obliki storyja (npr. Instagram). Omogoča nam sledenje prijateljem, kot tudi spoznavanje novih ljudi. Posamezno sporočilo se imenuje Tell.

Tellonym je brezplačno na voljo na napravah iOS in Android, do njega pa lahko dostopamo tudi z računalnika. Za uporabo Tellonyma moraš imeti vsaj 13 let, vendar aplikacija tega izrecno ne preverja.

Tveganja in zasebnost

Glavna funkcionalnost Tellonyma je pošiljanje anonimnih sporočil in postavljanje vprašanj. To pomeni, da lahko uporabniki zelo hitro postanejo žrtev spletnega nasilja v obliki žaljivih, nesramnih in ustrahovalnih komentarjev ali vprašanj, ki lahko prejemnika močno prizadenejo. V povezavi z drugimi aplikacijami (Instagram, Snapchat) lahko uporabniki prejmejo tudi neprimerne vsebine (npr. nasilne, strašljive posnetke ipd.).

Tellonym v svojih pogojih uporabe prepoveduje spletno nasilje in vsebine je mogoče prijaviti moderatorjem, ki pa so prostovoljci. Ti prijave nato pregledajo in ukrepajo, če gre za kršitve pravil uporabe ali za kazniva dejanja. Vprašanje pa je, kako učinkoviti so pri tem, glede na to, da se za moderatorja lahko prijavi kdorkoli. Nastaviti si je mogoče tudi različne filtre za neprimerne besede in blokirati uporabnike, ki se vedejo nasilno.

Tellonym zagotavlja popolno anonimnost za anonimne Tell-e oz. sporočila. Prav tako zanika, da bi lahko zunanje aplikacije ali spletne strani razkrivale, kdo se skriva za posameznim sporočilom ali uporabniškim imenom. Vse objave preko aplikacije so javne z izjemo sporočil posameznim uporabnikom, ki pa lahko tudi postanejo javna. Javna jih lahko naredi prejemnik. Zato Tellonym uporabnike opozarja, da naj vse objave in sporočila razumejo kot javna. To pomeni, da zasebna komunikacija v praski ni mogoča.

Tellonym zbira nekatere podatke o uporabnikih: starost, e-poštni naslov, telefonsko številko. Aplikacija po namestitvi pregleda telefonski imenik na mobilnem telefonu, da omogoča povezovanje s kontakti, ki imajo tudi račun na Tellonymu. To možnost je mogoče kasneje izklopiti. Tellonym lahko zbira tudi lokacijske podatke o uporabniku.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija