Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Gajin svet - učna ura po ogledu filma

Film Gajin svet s pozitivnim tonom odpira številne teme, s katerimi se v sodobnem svetu vsakodnevno srečujejo mladostniki in njihovi starši, torej tudi teme povezane s tveganim vedenjem na spletu oz. z različnimi oblikami spletnih nevarnosti in zlorab. Namen učne ure je poglobljen pogovor z udeleženci o spletnih tveganjih, ki jih film obravnava. Zaradi značilnosti žanra (družinska romantična komedija) je treba o situacijah iz filma, ki prikazujejo resna tveganja in zlorabe, spodbujati kritično razmišljanje udeležencev. Pogovor poteka o tem, kako tveganja preprečiti, prepoznati, kako ukrepati v kritični situaciji in kako se zaščititi.

Na voljo je šest video izrezkov v trajanju od 26 sekund do 1 minute in 12 sekund. Delavnica lahko traja 45 ali 90 minut. Izvesti jo je mogoče na ravni razreda (ena skupina) ali pa v obliki dela po skupinah. Podrobnejši opis z navodili za izvedbo je v priloženi datoteki (spodaj), ki si jo lahko natisnete.

Video posnetki >>

Učno uro lahko dopolnite z lekcijami Gajin svet programiranja, ki ga je pripravil Code Week. Skozi lekcije bodo učenci spoznali tudi bolj tehnične vidike spletne varnosti.

Gajin svet programiranja >>

Možnost naročila delavnice Safe.si »Gajin svet« o spletnih tveganjih

Za šole, ki ne želijo same organizirati in izvesti delavnice, smo pripravili pogovor/delavnico po ogledu filma z izobraževalnim vidikom obravnave varne uporabe interneta in sodobnih tehnologij. Na delavnici bodo udeleženci skozi zanimiv in dinamičen pogovor o vsebinah filma razširili znanje o glavnih internetnih tveganjih in pasteh, s katerimi so se srečali Gaja, Matic in Tea. Spoznali bodo, kaj so najstniki v filmu naredili narobe, kaj so storili prav in kako prepoznati ter se zaščititi pred predstavljenimi nevarnostmi.

Delavnica temelji na pogovoru in traja 45 minut, na željo šole je lahko tudi krajša. Izvedba lahko poteka v šolskih prostorih ali pa v kinodvorani.

Cena: 50 € + potni stroški.

Naročilo:
Katja Škabar, organizator šolske distribucije, Felina d.o.o.
katja@felinafilms.si
Telefon: 041 384 938

Delavnico je mogoče tudi kombinirati z delavnico Codeweek: Gajin svet programiranja. Na njej bodo učenci izvedeli več o programiranju, pasteh na internetu in o Matičevih računalniških podvigih v filmu.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.