Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Priročnik za vzgojitelje v vrtcih in učitelje prvega triletja osnovne šole

Uporaba pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih digitalnih naprav se pri večini otrok začne že zelo zgodaj. Pogosto že majhni otroci vedo, kako morajo s prstom podrsati po pametnem telefonu, da pridejo do najljubše aplikacije ali skočijo na naslednji video posnetek. Ko otroci pridejo v vrtec, so digitalne naprave pogosto že stalen sestavni del njihovega vsakdanjika – ne nazadnje tudi zato, ker opazujejo, kako njihovi starši ali sorojenci brskajo po spletu ali igrajo igre.

Prej kot otroke začnemo zavestno spremljati pri uporabi medijev in jim nuditi podporo, toliko bolje jih lahko pripravimo na izzive, ki jih digitalni mediji neizogibno prinašajo s seboj.

Cilj priročnika je vzgojiteljicam in vzgojiteljem predšolskih otrok ter učiteljicam in učiteljem prvega triletja nuditi podporo pri seznanjanju otrok z osnovami varne in odgovorne uporabe digitalnih naprav (mobilnih telefonov, tablic in računalnikov) skozi igro. Ta priročnik podaja osnovne informacije o varni uporabi interneta in razloži, kako je mogoče temo varne rabe vključiti v praktično delo, ne da bi pri tem uporabili mobilni telefon ali tablični računalnik in ponuja praktične vaje, ki jih je mogoče uporabljati pri v vrtcu ali prvi triadi osnovne šole.

Gradivo lahko v tiskani obliki naročite preko obrazca.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.