Priročnik za vzgojitelje v vrtcih in učitelje prvega triletja osnovne šole

Uporaba pametnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih digitalnih naprav se pri večini otrok začne že zelo zgodaj. Pogosto že majhni otroci vedo, kako morajo s prstom podrsati po pametnem telefonu, da pridejo do najljubše aplikacije ali skočijo na naslednji video posnetek. Ko otroci pridejo v vrtec, so digitalne naprave pogosto že stalen sestavni del njihovega vsakdanjika – ne nazadnje tudi zato, ker opazujejo, kako njihovi starši ali sorojenci brskajo po spletu ali igrajo igre.

Prej kot otroke začnemo zavestno spremljati pri uporabi medijev in jim nuditi podporo, toliko bolje jih lahko pripravimo na izzive, ki jih digitalni mediji neizogibno prinašajo s seboj.

Cilj priročnika je vzgojiteljicam in vzgojiteljem predšolskih otrok ter učiteljicam in učiteljem prvega triletja nuditi podporo pri seznanjanju otrok z osnovami varne in odgovorne uporabe digitalnih naprav (mobilnih telefonov, tablic in računalnikov) skozi igro. Ta priročnik podaja osnovne informacije o varni uporabi interneta in razloži, kako je mogoče temo varne rabe vključiti v praktično delo, ne da bi pri tem uporabili mobilni telefon ali tablični računalnik in ponuja praktične vaje, ki jih je mogoče uporabljati pri v vrtcu ali prvi triadi osnovne šole.

Gradivo lahko v tiskani obliki naročite preko obrazca.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija