Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Safe.si vodič: Varnost in zasebnost v aplikaciji TikTok

TikTok je aplikacija, ki omogoča objavljanje kratkih video posnetkov na glasbeno podlago. Privzeto so vse objave javne, zato je priporočljivo po registraciji računa pregledati nastavitve zasebnosti in varnosti.

Vodič vsebuje navodila za:

Nastavitve zasebnosti

Osnovno izhodišče je domači zaslon, kjer se nam prikazujejo posnetki. Za dostop do nastavitev tapnemo na »Profile«, ki je v spodnjem desnem kotu. Odpre se nam naš profil.

Tik tok nastavitve zasebnosti

Kliknemo tri pikice zgoraj desno, da se nam odpre meni zasebnosti in nastavitev »Privacy and settings«

Dostop do nastavitev zasebnosti in varnosti na Tik Tok

Izberemo »Privacy and Safety«.

Pot do nastavitev varnosti in zasebnosti na Tik Tok

Vključimo »Private Account«, kar pomeni, da bodo naše objave lahko videli, komentirali in všečkali le uporabniki, ki jim to dovolimo.

Tik tok vključitev zasebnega računa

Če ne želimo, da nam TikTok prikazuje prilagojene oglase na osnovi našega vedenja in navad, potem izberemo »Personalization and data«.

Tik tok - izklop prilagojenih oglasov

Prikazovanje prilagojenih oglasov izključimo tako, da izključimo »Personalized ads«.

Izklop personaliziranih oglasov na Tik Tok

Da objavljenih videov ne bodo uporabljali oglaševalci, izklopimo možnost »Ad authorization«.

Tik tok izklop uporabe videov v oglasih

Nastavimo še druge nastavitve, kot so, kdo lahko objavlja komentarje in vklop filtriranja žaljivih ali neprimernih komentarjev (Comments), kdo se lahko odzove na moje objave (Who Can React to Me), kdo lahko izvaja duet z menoj (Duet), kdo mi lahko pošlje sporočila (Direct messages), kdo lahko vidi videe, ki so mi všeč (Liked videos).

Nastavitve zasebnosti na Tik tok

TikTok omogoča uporabnikom prenos posnetkov na svoj telefon. Če ne želimo, da si drugi prenesejo posnetke, potem to možnost izključimo v »Downloads«.

Tik tok preprečiti download posnetkov

Prijava neprimernega posnetka

Neprimerni video prijavimo tako, da dlje časa pritisnemo kjerkoli na zaslon telefona, kjer se predvaja video. Odpre se nam meni, kjer izberemo »Report«.

Prijava neprimernega videa na Tik Tok

Druga možnost je, da tapnemo na puščico »Share« in nato izberemo »Report«.

Prijava neprimernega videa na Tik Tok

Odpre se nam meni z vzroki prijave. Izberemo ustrezen razlog.

Prijava neprimernega videa na Tik tok

Odpre se nam stran z obrazložitvijo, kaj je lahko v nasprotju s pravili uporabe. Prijavo oddamo s klikom na »Submit« na dnu zaslona.

Prijava neprimernega videa

Prijava uporabnika ali lažnega profila

Kliknemo na uporabnikov profil.

Prijava uporabnika na Tik tok

Kliknemo na meni desno zgoraj.

Prijava uporabnika na Tik tok

V spodnji vrstici odprtega menija izberemo »Report«.

Prijava uporabnika na Tik tok

Odpre se nam meni z možnostjo prijave uporabnika ali vsebine. Izberemo »Report account«.

Prijava uporabnika na Tik tok

Odpre se nam meni z razlogi prijave. Izberemo ustrezen razlog.

Prijava računa na Tik Toku

Odpre se nam stran z obrazložitvijo, kaj je lahko v nasprotju s pravili uporabe. Prijavo oddamo s klikom na »Submit« na dnu zaslona.

Prijava lažnega profila na TikTok

Blokiranje uporabnika

Kliknemo na uporabnikov profil.

Prijava uporabnika na Tik tok

Kliknemo na meni desno zgoraj.

Prijava uporabnika na Tik tok

V spodnji vrstici odprtega menija izberemo »Block«.

Blokiranje uporabnika na Tik tok

Odločitev potrdimo s »Confirm«.

Blokiranje uporabnika na Tik Toku

Izbris računa

TikTok račun oz. profil lahko izbrišemo zelo enostavno. Na domačem zaslonu »Home« kliknemo na »Me«. Odpre se nam naš profil.

Tik tok nastavitve zasebnosti

Tapnemo na meni desno zgoraj.

Dostop do nastavitev zasebnosti in varnosti na Tik Tok

 

Izberemo »Manage account«.

Pot do nastavitev varnosti in zasebnosti na Tik Tok

Izberemo »Delete account«.

Izbris profila na Tik Tok

Na dnu izberemo »Continue«.

Izbris profila na Tik Tok

Vnesemo geslo in potrdimo izbris računa.

Dokončni izbris računa na Tik toku.

Po potrditvi bo profil 30 dni deaktiviran. V tem času vsebine in profil ne bodo vidni drugim. Če se premislimo, se lahko v tem obdobju ponovno prijavimo z uporabniškim imenom in geslom in račun se bo ponovno aktiviral. Če se v tem času ne prijavimo, bo po 30 dnevih račun dokončno izbrisan.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.