Varnost in zasebnost na Discordu

Discord je spletna storitev za VoIP klice oziroma telefonijo preko interneta za izmenjavo sporočil videoklice ipd. Omogoča ustvarjanje strežnikov (serverjev), kjer se lahko uporabniki virtualno družijo in si izmenjujejo različne informacije, posnetke ipd.

Vodič za uporabo Discorda na računalniku:

Vodič za uporabo Discorda na telefonu:

Dostop do nastavitev – računalnik

Nastavitve v Discord namizni aplikaciji odpremo s klikom na kolešček v spodnjem levem kotu aplikacije:

Prikaz kako odpremo nastavitve v Discordu

Nastavitve varnosti in zasebnosti – računalnik

Dvostopenjsko preverjanje prisotnosti

V meniju lahko v zavihku My Account (Moj račun) vključimo dvostopenjsko preverjanje pristnosti (Two-Factor Authentication). V tem primeru bomo za prijavo v račun potrebovali uporabniško ime, geslo ter še posebno unikatno kodo, ki jo pridobimo iz zunanje aplikacije. Tako smo bolje zavarovani proti vdoru v račun v primeru ukradenega gesla.

Prikaz kam kliknemo za vklop dvostopenjskega preverjanja na Discordu

Za aktiviranje dvostopenjskega preverjanja pristnosti sledimo navodilom v treh korakih:

Vklop dvofaktorske avtentifikacije

Po povezavi z zunanjo aplikacijo za preverjanje pristnosti pa sta nam na voljo še dve dodati možnosti, in sicer povezava telefonske številke z računom (Add Phone Number) ter prenos seznama rezervnih kod (Download Backup Codes). Obe metodi lahko tako kot zunanja aplikacija služita za dostop do računa preko dvostopenjskega preverjanja prisotnosti.

Vklop 2FA

Po vklopu dvostopenjskega preverjanja pristnosti lahko v zavihku My Account kadarkoli le-tega tudi izklopimo (Remove 2FA) ali odstranimo svojo telefonsko številko (Remove SMS Authentication), na voljo pa nam je tudi vpogled v seznam rezervnih kod (View Backup Codes).

Izklop 2FA

Ko omogočimo vpogled v seznam rezervnih kod, nam je spet na voljo prenos seznama kod (Download Backup Codes) ter tudi generiranje novih kod (Generate New Backup Codes), če smo npr. že uporabili vse obstoječe kode ali jih morda izgubili.

Kako prenesti kode

Filtriranje zasebnih sporočil

V nastavitvah v zavihku Privacy & Safety (Zasebnost & varnost) Discord ponuja dve nastavitvi za filtriranje zasebnih sporočil (Direct Messages - DM). Prva je filter neprimernih slikovnih vsebin (Explicit image filter), druga pa filter vsiljenih sporočil oz. spama (DM spam filter).

Za oba filtra so na voljo tri stopnje filtriranja: filtriranje vseh sporočil (Filter all direct messages), filtriranje sporočil od neznancev oz. uporabnikov, ki jih nimamo dodane med prijatelji (Filter direct messages from non-friends), ter izklop filtriranja (Do not filter direct messages).

Nastavitve filtriranja na Discordu

Privzete nastavitve zasebnosti na serverjih

V zavihku Privacy & Safety so pod filtri na voljo tudi nastavitve zasebnosti za serverje, ki se jim pridružimo.

Če želimo, da nam lahko sporočila pošiljajo samo uporabniki, ki smo jih dodali kot prijatelje, onemogočimo Allow messages from server members. Če je ta nastavitev vklopljena, nam lahko uporabniki, s katerimi si delimo serverje, pošiljajo sporočila, tudi če niso dodani kot naši prijatelji.

Če pri tej nastavitvi dovolimo prejemanje sporočil od članov naših serverjev, lahko z nastavitvijo Enable message requests from server members you may not know še vedno omejimo sporočila od uporabnikov, ki jih ne poznamo. Če je ta nastavite vključena, bodo taka sporočila premaknjena v posebno mapo od koder jih lahko sprejmemo ali zavrnemo, preden se pojavijo na seznamu vseh naših zasebnih sporočil.

Dostop do vsebin za odrasle v serverjih in zasebnih sporočilih je privzeto onemogočen.

Nastavite zasebnosti na Discord serverjih
 
Te nastavitve veljajo kot privzete za vse serverje, ki se jim pridružimo v prihodnje, ob spremembi posamezne nastavitve pa lahko izberemo tudi, ali želimo, da se ta nastavitev spremeni tudi za vse serverje, ki smo se jim že pridružili.

Nastavitve zasebnosti na serverjih

Zasebnost aktivnosti

Discord omogoča avtomatsko zaznavanje naše aktivnosti zunaj aplikacije: npr. katero igro igramo, katero pesem poslušamo v aplikaciji Spotify in podobno. V nastavitvah v zavihku Activity Privacy (Zasebnost aktivnosti) lahko onemogočimo prikaz svoje aktivnosti na svojem profilu (Display current activity as a status message), ali pa jo omejimo tako, da onemogočimo prikaz svoje aktivnosti v serverjih z več kot 200 uporabniki (Share your activity status by default when joining large servers).

Discord ponuja tudi nekatere lastne igre in aktivnosti znotraj aplikacije, za katere lahko onemogočimo pridruževanje prijateljev (Allow friends to join your game) ali poslušalcev v pogovornem kanalu (Allow voice channel participants to join your game) brez povabila. Če sta ti dve nastavitvi onemogočeni, se bodo našim igram in aktivnostim lahko pridružili samo tisti uporabniki, ki jih sami povabimo.

Nastavitve zasebnosti aktivnosti na Discordu

Nastavitve za vsak server posebej

Na voljo je tudi možnost, da zgoraj opisane nastavitve glede zasebnih sporočil in aktivnosti prilagodimo za vsak server posebej, do česar lahko dostopamo z desnim klikom na ikono serverja, kjer nato v meniju izberemo Privacy Settings (Nastavitve zasebnosti):

Nastavitve zasebnosti za server

V meniju, ki se odpre, nato izberemo, ali želimo prejemati zasebna sporočila od članov izbranega serverja (Direct Messages), in če da, ali želimo, da se filtrirajo v posebno mapo (Message requests), od koder jih lahko zavrnemo. Prav tako lahko nastavimo, ali želimo svojo aktivnost deliti z uporabniki tega serverja (Activity Status) ter ali se uporabniki tega serverja lahko pridružijo našim igram in aktivnostim brez povabila (Activity Joining).

Prikaz nastavitev zasebnosti na serverju

Prošnje za prijateljstvo

V nastavitvah v zavihku Friend Requests (Prošnje za prijateljstvo) lahko nastavimo, kdo nam lahko pošilja prošnje za prijateljstvo: vsi uporabniki Discorda (Everyone), samo prijatelji naših prijateljev (Friends of Friends) ali samo uporabniki, s katerimi si delimo vsaj en server (Server Members).

Nastavitve prejemanja prošenj in stikov na Discordu

Način za deljenje zaslona

V zavihku Streamer Mode (Način za deljenje zaslona) najdemo dodatne nastavitve zasebnosti, ki jih lahko vključimo (Enable Streamer Mode) v primeru, da z nekom delimo svoj zaslon in ne želimo po nesreči prikazati osebnih in drugih zasebnih podatkov iz Discorda. Znotraj te nastavitve lahko omogočimo skrivanje osebnih podatkov (Hide Personal Information) in povabil v serverje (Hide Invite Links) ter utišamo Discordove zvoke (Disable Sounds) in skrijemo obvestila (Disable Notifications).

Načini za deljenje zaslona pri streamanju na Discord

Blokiranje uporabnikov – računalnik

V serverjih ali zasebnih sporočilih lahko uporabnike blokiramo z desnim klikom na ikono ali ime uporabnika, kjer v meniju izberemo Block.

Prikaz kako blokirati uporabnika na Discordu.

Blokiranje je treba v naslednjem oknu še dodatno potrditi.

Potrditev blokiranja uporabnika na Discordu

Blokirani uporabniki nam ne morejo več pošiljati zasebnih sporočil ali prošenj za prijateljstvo, prav tako našega uporabniška imena ne morejo omeniti v sporočilih v serverjih. Še vedno pa lahko vidijo vsa naša sporočila v serverjih, ki si jih delimo z njimi.
Njihova sporočila v serverjih bomo videli kot Blocked message:

Prikaz blokiranega sporočila na Discordu

Seznam blokiranih uporabnikov najdemo s klikom na ikono za zasebna sporočila v zgornjem levem kotu, kjer nato v zgornji vrstici izberemo zavihek Blocked.

Prikaz kam klikniti, da na Discordu dobimo seznam blokiranih uporabnikov.

S klikom na spodnjo ikono lahko posameznega uporabnika po želji tudi odblokiramo (Unblock):

Unblock ikona na Discordu

Prijava neprimernih vsebin – računalnik

Neprimerne vsebine lahko prijavimo z desnim klikom na sporočilo oz. s klikom na 3 pikice na desni strani sporočila, kar odpre meni, kjer izberemo Report message:

Kam klkiniti za prijavo sporočila na Discordu

Nato izberemo, za kakšno neprimerno vsebino gre: spam, zloraba ali nadlegovanje, dezinformacije ali spodbujanje nasilja, deljenje osebnih podatkov ali kaj drugega.

Potrditev prijave sporočila na Discordu

In nazadnje s klikom na gumb Submit report (oddaj poročilo) informacije o neprimerni vsebini pošljemo v pregled Discordovim administratorjem.

Zaključek prijave neprimernega sporočila na Discordu.

Izbris računa – računalnik

V nastavitvah v zavihku My Account na dnu najdemo možnosti začasne deaktivacije (Disable Account) ali izbrisa računa (Delete Account).

Prikaz kje na Discordu lahko izbrišemo račun.

Po izbrisu računa ima uporabnik 14 dni časa, da prekliče izbris in povrne račun tako, da se prijavi v svoj račun in klikne na Restore Account v sporočilu, ki se izpiše po prijavi.

Potrditev izbrisa računa na Discordu

Dostop do nastavitev – telefon

Nastavitve v Discord mobilni aplikaciji odpremo s klikom na ikono profila v stranskem meniju, ki se premakne na ekran, ko s prstom povlečemo z leve proti desni strani ekrana:

Dostop do nastavitev Discorda na telefonu Dostop do nastavitev na Discoru na telefonu.

Nastavitve varnosti in zasebnosti – telefon

Dvostopenjsko preverjanje prisotnosti

V nastavitvah lahko v zavihku My Account (Moj račun) vključimo dvostopenjsko preverjanje pristnosti (Two-Factor Authentication). V tem primeru bomo za prijavo v račun potrebovali uporabniško ime, geslo ter še posebno unikatno kodo, ki jo pridobimo iz zunanje aplikacije. Tako smo bolje zavarovani proti vdoru v račun v primeru ukradenega gesla.

Vklop dvofaktorskega preverjanja na Discordu na telefonu Vklop dvofaktorskega preverjanja na telefonu za Discord

Za aktiviranje dvostopenjskega preverjanja pristnosti sledimo navodilom v treh korakih:

Discord vklop 2fa, prvi korak Discord vklop 2fa, 2. korak Discord vklop 2fa, 3 korak

Po povezavi z zunanjo aplikacijo za preverjanje pristnosti pa sta nam na voljo še dve dodati možnosti, in sicer vklop preverjanja pristnosti preko SMS sporočil (SMS Backup Authentication) ter vpogled v seznam rezervnih kod (View Backup Codes). Obe metodi lahko tako kot zunanja aplikacija služita za dostop do računa preko dvostopenjskega preverjanja prisotnosti.

Dvostopenjsko preverjanje prisotnosti lahko v tem zavihku tudi kadarkoli izklopimo (Remove 2FA) ali onemogočimo preverjanje pristnosti preko SMS sporočil tako, da premaknemo slider pri nastavitvi SMS Backup Authentication (na spodnji sliki je npr. izklopljen).

Discord, izklop 2FA

Filtriranje zasebnih sporočil in privzete nastavitve zasebnosti na serverjih

V nastavitvah v zavihku Privacy & Safety (Zasebnost & varnost) Discord v mobilni aplikaciji ponuja eno nastavitev za filtriranje zasebnih sporočil (Direct Messages – DM), in sicer filter neprimernih slikovnih vsebin (Explicit image filter).

Na voljo so 3 stopnje filtriranja: filtriranje vseh sporočil (Keep me safe), filtriranje sporočil od neznancev oz. uporabnikov, ki jih nimamo dodane med prijatelji (My friends are nice), ter izklop filtriranja (Do not scan).

nastavitve filtriranja sporočil na Discordu na Telefoni Nastavitve filtriranja zasebnih sporočil na telefonu na Discordu.

V tem zavihku so pod filtri na voljo tudi nastavitve zasebnosti za serverje, ki se jim pridružimo (Server Privacy Defaults). Če želimo, da nam lahko sporočila pošiljajo samo uporabniki, ki smo jih dodali kot prijatelje, onemogočimo Allow messages from server members. Če je ta nastavitev vklopljena, nam lahko uporabniki, s katerimi si delimo serverje, pošiljajo sporočila, tudi če niso dodani kot naši prijatelji.

Ta nastavitev velja kot privzeta za vse serverje, ki se jim pridružimo v bodoče, ob spremembi nastavitve pa lahko izberemo tudi, ali želimo, da se nastavitev spremeni tudi za vse serverje, ki smo se jim že pridružili.
Vklop zasebnosti na vseh serverjih

Nastavitve za vsak server posebej

Na voljo je tudi možnost, da zgoraj opisano nastavitev glede prejemanja zasebnih sporočil od članov serverjev, ki niso naši prijatelji, prilagodimo za vsak server posebej. Do individualnih nastavitev serverja dostopamo z dolgim klikom na ikono serverja, kjer nato v meniju izberemo More Options (Več nastavitev).

Nastavitve za vsak server posebi na telefonu za Discord. Individualne nastavitve na discordu za serverje pri uporabi aplikacije na telefonu

Zasebnost aktivnost

Discord omogoča avtomatsko zaznavanje naše aktivnosti zunaj aplikacije: npr. katero igro igramo, katero pesem poslušamo v aplikaciji Spotify in podobno. V nastavitvah v zavihku Activity Status (Status aktivnosti) lahko onemogočimo prikaz naše aktivnosti na našem profilu (Display current activity as a status message).

Natavitev zasebnosti aktivnosti na Discordu na telefonu. Nastavitev zasebnosti aktivnosti na Dicordi na telefonih.

Prošnje za prijateljstvo

V nastavitvah v zavihku Privacy & Safety lahko nastavimo tudi, kdo nam lahko pošilja prošnje za prijateljstvo: vsi uporabniki Discorda (Everyone), samo prijatelji naših prijateljev (Friends of Friends) ali samo uporabniki, s katerimi si delimo vsaj en server (Server Members).

Urejanje nastavitev za prošnje za prijateljstvo na telefonu za Dicord Urejanje nastavitev kdo lahko pride v stik na Discordu na telefonu

Način za deljenje zaslona

Možnost skrivanja osebnih podatkov v načinu deljenja zaslona v mobilni aplikaciji ni na voljo.

Blokiranje uporabnikov – telefon

V serverjih ali zasebnih sporočilih lahko uporabnike blokiramo z dolgim klikom na ikono uporabnika, kar odpre njihov profil. V zgornjem desnem kotu profila kliknemo na ikono treh pik, da odpremo meni, kjer nato izberemo Block.

Discord: mesto, kjer je mogoče blokirati uporabnika

Diskord aplikacija: blokiranje uporabnika

Blokirani uporabniki nam ne morejo več pošiljati zasebnih sporočil ali prošenj za prijateljstvo, prav tako našega uporabniška imena ne morejo omeniti v sporočilih v serverjih. Še vedno pa lahko vidijo vsa naša sporočila v serverjih, ki si jih delimo z njimi.

Njihova sporočila v serverjih bomo videli kot Blocked message:

Discord prikaz blokiranega sporočla

Seznam blokiranih uporabnikov pa najdemo v zavihku My Account, od koder lahko uporabnike tudi odblokiramo s klikom na gumb Unblock.

Blokiranje uporabnikov na Dicsordu na telefonu Blokiranje uporabnikov na discordu na telefonu.

Prijava neprimernih vsebin – telefon

Neprimerne vsebine lahko prijavimo z dolgim klikom na sporočilo, kar odpre meni, kjer izberemo Report. Nato izberemo, za kakšno neprimerno vsebino gre: spam, zloraba ali nadlegovanje, dezinformacije ali spodbujanje nasilja, deljenje osebnih podatkov ali kaj drugega.

Prijava neprimernih vsebin na Discordu preko telefona Prijava neprimernih vsebin preko telefona na Discordu

In nazadnje s klikom na gumb Submit report (oddaj poročilo) informacije o neprimerni vsebini pošljemo v pregled Discordovim administratorjem.

Discord: pregled prijavljenih vsebin in uporabnikov.

Izbris računa – telefon

V nastavitvah v zavihku My Account na dnu najdemo možnosti začasne deaktivacije (Disable Account) ali izbrisa računa (Delete Account).

Izbris Discord računa na telefonu Izbris Discord računa na telefonu
Po izbrisu računa ima uporabnik 14 dni časa, da prekliče izbris in povrne račun tako, da se prijavi v svoj račun in klikne na Restore Account v sporočilu, ki se izpiše po prijavi.

Discord: zaključno sporočilo po izbrisu računa.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija