Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

TEST: Ugotovi, ali trpiš za nomofobijo

Nomofobija je strah, da bi ostali brez svojih mobilnih telefonov, ter občutek tesnobe ali napetosti, če izgubimo mobilni telefon, imamo prazno baterijo ali nimamo omrežja. Po podatkih zadnje raziskave Net Children Go Mobile, kar 50 % otrok starih od 9 do 16 let pogosto ali zelo pogosto čuti potrebo, da preverijo svoj mobilni telefon. Pripravili smo TEST, s katerim lahko preverite, ali ste tudi vi nomofobični.

Ali vi in vaši prijatelji nenehno preverjate svoje pametne telefone? Ali bi raje stradali 24 ur, kot preživeli 24 ur brez mobilnega telefona? Imate občutek, da ste zasvojeni s svojim pametnim telefonom? Potem morda trpite za nomofobijo, strahom pred nedosegljivostjo na mobilnem telefonu. Pojav seveda ni razširjen samo med najstniki, temveč tudi med odraslimi, ki zaradi službe pogosto čutijo, da morajo biti nenehno povezani z mobilnim telefonom in internetom.  

Če želite ugotoviti, ali ste tudi vi eden izmed tistih, ki trpijo za nomofobijo, rešite tale TEST.

Mnenja, kako se soočiti s tem problemom so različna, prav tako rešitve, eden preprostejših nasvetov za začetek pa je, da vsaj enkrat na teden povsem izklopimo mobilni telefon.

Izraz nomofobija se je sicer prvič pojavil leta 2008, ko je raziskava YouGova pokazala, da kar 13 milijonov Britancev trpi za strahom, da bi bili nedosegljivi na svoj telefon. 

Vir: Saferinternet.org, Foto: Lifencanvas.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.