KIK

KIK Messenger je aplikacija za hipno sporočanje. Kljub temu, da na prvi pogled deluje kot vsaka druga aplikacija za sporočanje, pa je pri uporabi te aplikacije treba biti še bolj pozoren na tveganja in paziti na svojo zasebnost. KIK spodbuja komuniciranje z neznanci in nudi veliko mero anonimnosti, saj uporaba ni vezana na telefonsko številko, prav tako ni zahtevana uporaba pravega imena. Aplikacija, ki je v osnovi zasnovana ravno za mladostnike, lahko za njih pomeni veliko tveganje, zato je potrebno biti pri uporabi previden.

KIK oziroma KIK Messenger je aplikacija za sporočanje, ki omogoča pošiljanje sporočil, slik, GIF-ov, videoposnetkov itd. Za uporabo se je treba registrirati, izbrati uporabniško ime in že lahko pošiljamo sporočila, selfije in emojije svojim prijateljem. Preko Kika lahko tudi igramo igrice, ustvarjamo 'meme,' gledamo video vsebine, poslušamo glasbo in si ogledamo najbolj zabavne vsebine na spletni strani Reddit. KIK je bil zasnovan leta 2010 v Kanadi z namenom doseči mlajšo populacijo. Kot številne druge aplikacije, ima tudi KIK starostno omejitev za uporabnike, in sicer 13 let. Pri registraciji nas aplikacija vpraša po rojstnem datumu, in če smo mlajši od 13 let, račun ne bo ustvarjen. Aplikacijo si naložimo in jo uporabljamo popolnoma brezplačno, tako na napravah s sistemom iOS kot tudi na Androidovih napravah in napravah z operacijskim sistemom Windows.

Tveganja

Ena izmed glavnih razlik med KIK-om in drugimi aplikacijami za sporočanje je, da KIK spodbuja tudi komuniciranje z neznanci. V aplikaciji lahko uporabnik najde popolne neznance in z njimi komunicira. Dve izmed petih najbolj priljubljenih aplikacij znotraj KIK-a uporabniku ponudita seznam uporabnikov znotraj njegove starostne skupine, s katerimi lahko 'flirta.' Znotraj KIK-a obstaja tudi aplikacija »Match & Chat«, ki je nekakšna verzija Tinderja za KIK in uporabniku omogoča, da z drsenjem v levo ali desno označi, ali mu je uporabnik všeč in v primeru obojestranskega zanimanja, lahko s to osebo tudi klepeta. Veliko staršev in strokovnjakov za spletno varnost skrbi predvsem to, da je KIK anonimen. Uporaba ni vezana na telefonsko številko, prav tako ni zahtevana uporaba pravega imena. Uporabnik KIK-a se lahko predstavi kakorkoli se želi.

Ko gre za uporabo KIK-a pri najstnikih ali otrocih, morajo biti starši zelo pozorni na otrokovo uporabo te anonimne aplikacije. Anonimnost je pomemben del svobode govora, vendar lahko privede do težav. Pri reševanju tega problema je ključna komunikacija med starši in otroki. Starši so tisti, ki naj poskrbijo za pravila/pogoje uporabe aplikacije, določijo čas, ko jih lahko otroci uporabljajo itd.

Zasebnost

Nekaj glavnih nasvetov, kako na KIK-u ohraniti zasebnost:

  • Namesto telefonske številke si pri registraciji izberi raje uporabniško ime.
  • Izberi si uporabniško ime, ki ga je težko uganiti. Najboljša je kombinacija velikih in malih črk, številk ter znakov.
  • Bodi previden, komu daješ »svoj KIK.« Ljudje, s katerimi deliš svoje uporabniško ime, lahko potem stopijo v stik s teboj.
  • Deljenje svojega uporabniškega imena na Facebooku, Twitterju ali drugem družabnem omrežju te bo naredilo vidnega in bodo tako tudi neznanci s teboj lažje stopili v stik. Bodi previden, kje deliš svoje uporabniško ime.
  • Uporabi možnost »blokiraj« ali »novi ljudje,« če želiš imeti pod nadzorom sporočila, ki ti jih pošiljajo neznanci. Če prejemaš sporočila od osebe, s katero ne želiš komunicirati, lahko to osebo blokiraš.
  • Deli čim manj osebnih podatkov, prav tako z nikomer ne deli svojega gesla.
Praktični napotki za najstnike: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija