Igranje iger - 10 naj nasvetov

 1. Igraj igre, ki so primerne za tvojo starost. Takoj prenehaj z igranjem, če se počutiš nelagodno oz. ti določena igra vzbuja neprijetne občutke zaradi nasilja, obnašanja soigralcev ipd.
 2. Vsako zlorabo v igri lahko prijaviš upravitelju igre ali ali na Pegi.info.
 3. Preveri nekaj stvari o spletni igri ali virtualnem svetu, preden se vanj vključiš: ali skrbi za tvojo zasebnost, ali je pod nazorom administratorja, ki skrbi, da v igri ne prihaja do nadlegovanja, ustrahovanja in povezav do neprimernih vsebin, ali je omogočeno prijavljanje zlorab itn.
 4. Tudi za igranje spletnih iger uporabljaj varne vzdevke in gesla. Neznancem, ki jih spoznaš med igranjem iger, svojih osebnih podatkov ne posreduj.
 5. Svojega gesla do profila v spletni igri ali virtualnem svetu ne posojaj prijateljem, saj to lahko vodi v krajo identitete in ti lahko povzroči škodo.
 6. Nikoli ne pozabi, da so na drugi strani ekrana resnični ljudje. Zato se obnašaj do drugih tako, kot želiš, da se oni do tebe. Česar ljudem ne bi rekel v živo, ne reci tudi online.
 7. Ni vse, kar se na internetu ponuja »brezplačno«, tudi v resnici zastonj. Z igranjem iger, kot so npr. Farmwille, MafiaWars ipd., njihovi lastniki veliko zaslužijo. Izogibaj se klikanju na različne pop-upe, prav tako ne klikaj na reklamne pasice in ostala obvestila.
 8. Raje igraj le brezplačne spletne igre, ki od tebe ne zahtevajo plačevanja s pravim denarjem.
 9. Ohrani ravnovesje med online in offline aktivnostmi! Z uporabo interneta in igranjem spletnih iger ne pretiravaj!
 10. Poišči oznako Pegi Online na ovitku ali spletni strani igre, ki zagotavlja:
  • da je določena spletna igra pod nadzorom operateja, ki skrbi za zaščito mladih;
  • da igra ne vsebuje neželenih povezav ter nezakonitih in žaljivih vsebin, ki bi jih sestavili uporabniki;
  • zaščito zasebnosti mladih med igranjem te igre.

Priporočene novice:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija