Neprimerne in nelegalne vsebine - 10 naj nasvetov

  1. Pri raziskovanju interneta, lahko naletiš tudi na namenoma zavajajoče ali škodljive vsebine. Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. 

  2. Če naletiš na nasilno ali sovražno vsebino, ki te vznemiri ali ti zbuja neprijetne občutke, povej odrasli osebi, ki ji zaupaš in se pogovori z njo. 

  3. Takih vsebin ne deli oz. razširjaj naprej! Kričanje, preklinjanje, pretepanje, zabadanje, klofutanje se ti morda zdijo zabavne, vendar pomisli, da so ljudje v Youtube posnetkih resnični

  4. Ne bodi med tistimi, ki ustvarjaja posnetke ali vsebine, ki prikazujejo nasilje ali sovraštvo. Čeprav imaš morda nov telefon s katerim lahko ustvarjaš super videoposnetke, pretepanje in snemanje pretepanja ni primerno! Ko nekomu povzročamo trpljenje, to ni zabava ampak ustrahovanje in ima resne posledice tako za žrtve kot za napadalce.

  5. Pri ustvarjanju slik ali videoposnetkov se moraš zavedati, da ko enkrat nekaj objaviš, izgubiš kontrolo nad to objavo. Le-ta lahko za vedno ostane na internetu in jo lahko vidi kdorkoli. Če boš po objavi posnetka spoznal, da je preveč nasilen ali žaljiv, bo lahko že prepozno in ga ne boš mogel umakniti z interneta, tudi če boš hotel.

  6. Kar je kaznivo in neprimerno v realnem svetu, je tudi na internetu. Kar je zapisano v zakonih, pa je le minimum primernega obnašanja na internetu; tako v družbi kot na spletu je potrebno upoštevati tudi etična in moralna načela.
  7. Pravica do svobode govora se konča tam, kjer se začnejo pravice drugih. Zato se je potrebno pri obnašanju na spletu držati pravila »Ne počni drugim, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi«.

  8. Vsak spletni portal lahko sam določi pravila za objavo komentarjev, po katerih presoja, kaj bo objavil in česa ne. Upoštevaj pravila komentiranja, ki jih določajo portali, blogi in forumi.

  9. Ne toleriraj sovražnega in neprimernega govora – prijavi ga moderatorju spletne strani, Spletnemu očesu ali policiji in tožilstvu.

  10. Če na spletu naletiš na posnetke spolnih zlorab otrok, nemudoma prijavi na Spletno oko. Če si tovrstne posnetke pomotoma presnel na računalnik prek peer-to-peer omrežij, jih takoj izbriši in prijavi lokacijo posnetkov na Spletno oko. 

Priporočene novice:

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV