Spletno klepetanje

Spletno klepetanje prek klepetalnic, messengerjev, klepetov v družabnih omrežjih itd. ima za otroke in mladostnike prav poseben čar in mnoge nepopisno privlači. Vendar pa veliko mladih uporabnikov ni dovolj dobro seznanjenih z nevarnostmi, ki se ob klepetanju lahko pojavljajo, in se tako hitro znajdejo v neprijetnih situacijah.

Da bi se izognili neprijetnim izkušnjam, se morajo otroci informirati o varnosti in zasebnosti tovrstnih klepetalnic, hkrati pa se morajo tudi starši soočiti s takimi temami in otrokom ustrezno predstaviti nevarnosti.

Osebni podatki v klepetalnicah

Kljub temu, da v internetnem klepetu uporabniki ne uporabljajo svojega pravega imena, to še ne pomeni, da tudi drugače lažejo in imajo zahrbtne namene. V internetnem prostoru je normalno uporabljanje fantazijskih imen v klepetih in na forumih.

Pogosto vzdevki (»nickname«) povejo o osebi več, kot zgolj lastno ime, saj se nanašajo na interese ali lastnosti uporabnika. V primeru, ko srečamo na internetu uporabnika »Harry Potter«, nam je hitro jasno, da gre najverjetneje za oboževalca tega lika in se bo verjetno z veseljem pogovarjal o tej temi.

Ali je smiselno, da uporabnik izdaja svojo pravo starost in spol, je odvisno od situacije. V klepetalnicah za otroke je običajno lažje najti sogovornika s podobnimi interesi, če o sebi povemo nekaj manjših detajlov. Logično je, da se 15-letne deklice pogovarjajo o drugačnih temah kot 7-letni fantje.

Skrbno varovanje osebnih podatkov je priporočljivo za uporabnike klepetalnic vseh starosti. Pogosto je namreč nejasno, kdo je uporabnik na drugi strani in kdo vse prisostvuje pogovoru.

Pri katerih letih lahko otroci uporabljajo internetne klepetalnice?

Večina klepetalnic ne postavlja starostnih omejitev za udeležence klepeta, vendar pa jih je mnogo, ki niso primerne za otroke.

Moderator skrbi za to, da se v klepetalnici ne pojavljajo grožnje in žaljivke in da udeleženci spoštujejo pravila. V primeru primernega in resnega moderatorja v klepetalnici je običajno nivo internetnega klepetanja višji: pogovori so sproščeni, zabavni in vljudnejši. Merilo resnosti internetne klepetalnice lahko ocenimo tudi tako, da preverimo, ali obstaja jasno opozorilo ponudnika, kakšna so pravila sodelovanja.

Obstaja mnogo spletnih strani, kjer se zbirajo oboževalci posameznih risanih serij, računalniških igric, pevcev, igralcev ali pa jih družijo skupni hobiji in interesi, ki so zanimivi za otroke. Običajno imajo take strani tudi klepetalnice, vendar so moderatorji na žalost prej izjema kot pravilo. 

Vir: GMK.

Praktični napotki za najstnike: 
Praktični napotki za učitelje: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija