Prekomerna raba novih tehnologij - 10 naj nasvetov

  1. Strokovnjaki so ugotovili, da je preživeti vsak dan 2 uri na računalniku samo za zabavo preveč in lahko vodi v težave. 
  2. Določi si pravila, koliko časa lahko preživiš za računalnikom oz. na mobilnem telefonu na dan ali na teden, in se svojih pravil tudi strogo drži. Poskusi si izbrati en dan v tednu, ko računalnika sploh ne boš uporabljal. Dokaži si, da lahko zdržiš brez. Postavi si jasne meje tudi za igranje iger, npr.: »Danes želim v igri dokončati samo to misijo/raven.« ali »Danes bom igral 1 uro.«
  3. Organiziraj svoj čas s ciljem prekiniti staro navado. Ukvarjaj se s stvarmi, ki jih imaš rad, pa ti je za njih zaradi zasvojenosti zmanjkovalo časa. Poišči si kak nov hobi. 
  4. Ne zamenjaj pravih prijateljev in druženja v živo za mobilnik. Ne zamujaj pomembnih dogodkov v življenju samo zato, ker moraš biti non-stop priklopljen na svoj telefon.
  5. Ne ukvarjaj se z mobilnikom med jedjo, družinskim kosilom, na stranišču, med poukom, ko si v družbi ...
  6. Ne uporabljaj telefona za jutranje bujenje, imej pravo budilko. Ponoči imej telefon izklopljen in naj ne bo v tvoji spalnici, saj sevanje škoduje tvojim možganom.
  7. Nobena igra na svetu ni bolj pomembna kot tvoje življenje. Zapomni si to pravilo in se ga vedno zavedaj! 
  8. Vedi, da internet ni vse, ampak obstajajo tudi druge zanimive aktivnosti, zato sodeluj tudi v njih (npr. s prijatelji igraj nogomet, različne družabne igre, preberi kakšno dobro knjigo, pojdi s prijatelji v kino, na izlet, pridruži se kakšni dobrodelni organizaciji, piši dnevnik, skuhaj zanimivo jed ...)
  9. Poskušaj začutiti, zakaj si toliko na internetu, mobilnem telefonu ali igrah. Kako se ob tem počutiš v telesu? Samo opazuj se brez obsojanja. Si z uporabo naprave dobil, kar potrebuješ?
  10. Če imaš težave zaradi prekomerne rabe interneta ali telefona, poišči pomoč! Ne skrivaj in sramuj se svojih težav, pogovori se s starši, v šoli, zaupaj se pravim nevirtualnim prijateljem, pokliči Tom telefon na 116 111.

Priporočene novice:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija