Klepet z virtualnimi liki

Tako imenovane chatbot mobilne aplikacije se pojavljajo v najrazličnejših panogah, kot je bančništvo, trgovina in druge storitve, priljubljene pa so tudi med otroki in najstniki za osebno zabavo. Temeljijo na umetni inteligenci in dajejo uporabniku vtis, da se lik na zaslonu zares pogovarja z njim. Pri nas je ena izmed najbolj znanih My Talking Angela.

Chatbot je interaktivni program, ki se z uporabnikom pogovarja in odgovarja na zahteve kot resnična oseba. Poveže se lahko z več viri podatkov, tako da lahko na zahtevo zagotovi informacije ali storitve kot so vremenska napoved, novice, lahko rezervira hotelsko sobo in podobno. Roboti, ki so programirani za pogovor, lahko to storijo tako, da imajo uporabniki občutek, da gre za resničnega človeka. Chatbot aplikacije pa se uporablja tudi zgolj za zabavo. My Talking Angela je na primer ena izmed priljubljenih chatbot mobilnih aplikacij, katere glavni namen je zabava, saj deluje kot igra.

Svet je podrobneje spoznal klepet z virtualnimi liki leta 2011, ko se je širši javnosti predstavil Cleverbot, sicer objavljen na spletu že leta 1997. Cleverbot je spletna aplikacija, ki uporablja algoritem umetne inteligence za pogovore z ljudmi. Poleg spletne aplikacije je Cleverbot na voljo tudi kot iOS, Android in Windows Phone aplikacija. Razvil je tudi številne druge chatbot aplikacije, kot so Eviebot, Boibot, Chimbot, Willbot in Pewdiebot. 

My Talking Angela

Ena izmed najbolj znanih chatbot mobilnih aplikacij pri nas je My Talking Angela. V Sloveniji je priljubljena tudi zato, ker jo je razvil studio Outfit7, ki izvira iz Slovenije. Ustvarjena je bila kot del širše serije Talking Tom and Friends. Uporabniki imajo mačko Angelo kot virtualnega hišnega ljubljenčka, zanjo skrbijo, igrajo igre in se z njo pogovarjajo. V medijih je bila deležna veliko negativne pozornosti, ker se je pojavila informacija, da za aplikacijo stoji mreža pedofilov. Šlo je za prevaro, saj je bilo dokazano, da je aplikacija varna za uporabo, a kljub temu obstajajo tveganja, na katera morajo biti pozorni otroci in njihovi starši.

Tveganja in varnost

My Talking Angela in tudi drugi chatboti, sprašujejo po nekaterih osebnih podatkih, kot so ime uporabnika, starost in tako naprej. Prav tako shranjuje pogovore, ki jih ima uporabnik z virtualnim likom. Od uporabnika zahtevajo njegovo ime in starost zato, da ga lahko poimenujejo v pogovoru in zato, da lahko otroka vodijo stran od tem ali vprašanj, ki so za njegovo starost neprimerne. Pomembno je, da otrok, ki aplikacijo uporablja, vnese svojo pravo starost, saj je na tak način zaščiten pred temami pogovora, ki bi lahko bile zanj neprimerne. Večina chatbot mobilnih aplikacij namreč ni bila zasnovana zgolj za otroke, ampak predvsem za odrasle uporabnike, zato lahko pogovor z virtualnim likom zaide tudi na teme, ki so namenjene odrasli populaciji. Podatki in pogovori, ki jih zbere My Talking Angela, so po zagotovilu podjetja Outfit7 skrbno varovani in jih ne delijo z drugimi.

Pred vsakršno uporabo chatbot mobilnih aplikacij, ki od nas zahtevajo osebne podatke, si preberimo Politiko zasebnosti, da bomo seznanjeni s tem, kaj se z našimi podatki lahko zgodi. Poleg tem pogovora pa morajo biti starši pozorni tudi na nakupe, ki jih je v nekaterih aplikacijah mogoče opraviti. Tudi My Talking Angela je ena izmed Chatbot mobilnih aplikacij, ki ponuja možnost nakupovanja. Najbolje je, da starši pred otrokovo uporabo sami pregledajo aplikacijo in se z otrokom pogovorijo, da se izognejo nepotrebnim stroškom. Če ima aplikacija možnost vklopa načina za otroka (Child mode), kot ga ima My Talking Angela, je to priporočljivo storiti, saj bo otrok tako zaščiten pred neprimernimi vprašanji ali odgovori, prav tako pa ne sme brez dovoljenja staršev kupovati v aplikaciji.

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija