Zaščitite svoj računalnik

Da bo vaš računalnik kar najbolje zaščiten pred raznimi virusi, hrošči in drugo zlonamerno programsko opremo, je nujna obvezna oprema antivirusni program, ki ga redno posodabljajte, vklopljen požarni zid in redno posodobljen operacijski sistem (npr. Windows).

Protivirusni program

Protivirusni (antivirusni) program je računalniški program, ki poskuša najti, izolirati, blokirati in uničiti viruse in drugo škodljivo programsko opremo. Protivirusni program pregleda datoteke, v katerih išče znane viruse, nato pa preveri sumljivo vedenje računalniških programov, ki bi lahko kazali na okužbo. In ena izmed prvih stvari, ki jo morate narediti za varnost vašega računalnika je, da ga zaščitite s protivirusnim programom.

Večina antivirusnih programov pravzaprav ponuja veliko več kot le zaščito pred virusi, temveč so že pravi paketi za zaščito, ki vsebujejo tudi požarni zid, protivohunske programe, filtre za nezaželeno pošto, filtriranje neprimerne vsebine, omejevanje časa uporabe interneta za otroke itn.

Današnji protivirusni programi večinoma omogočajo dopolnjevanje virusnih vzorcev prek interneta s pomočjo tehnologije t.i. samoposodobitve, kar uporabniku olajša skrb za redno posodabljanje. Pomembno je namreč, da uporabnik svoj protivirusni program redno dopolnjuje z novimi proti- virusnimi posodobitvami, saj se novi virusi pojavljajo vsak dan.

Požarni zid

Požarni zid (ang. »firewall«) je poseben vmesnik (program ali strojna oprema), ki omejuje nepooblaščene dostope iz in v vaš domač računalnik. Požarni zid preveri vsak program in protokol, ki poskuša odpreti vrata v vašem računalniku. Požarni zid naredi vaš računalnik neviden za druge uporabnike interneta in tako vrata odpira le znanim, preizkušeno varnim programom/protokolom. Prav tako blokira odhodne povezave, ki jih niste sami sprožili. Požarni zid ni isto kot protivirusni program. Za boljšo zaščito računalnika potrebujete požarni zid in protivirusni program in program, ki ščiti pred zlonamerno programsko opremo.

Znani programski požarni zidovi so npr. ZoneAlarm, BitDefender, Kerio Personal Firewall, Personal Tiny Firewall, itd. Še nekaj ponudnikov brezplačnega požarnega zidu najdete na spletnih straneh Arnesa.

Nekateri programski požarni zidovi s pomočjo digitalnega podpisa tudi preverjajo integriteto in pristnost programov, ki želijo vzpostaviti dovoljeno povezavo. Računalnik povezan v internet brez ustrezne zaščite zgleda približno tako, kot če bi šli od doma in pustili vhodna vrata na široko odprta.

Izbris podatkov z računalnika

Tudi, ko se odločite, da se boste znebili vašega starega računalnika, ne pozabite na varnost. Ker uporaba računalnika in internetnih storitev na računalniku pušča številne elektronske sledi, ki se zapisujejo v različne začasne datoteke, lokalni medpomnilnik spletnega brskalnika (ang. »browser cache«) ter v ostanke v datotečnem sistemu (ang. »slack space«), je priporočljivo trde diske izbrisati vsaj pred nadaljnjo prodajo računalnika, saj ne želite, da bi vaš bančni certifkat in drugi osebni podatki, videi, slike podedoval kupec vašega starega računalnika.

Praktični napotki za najstnike: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija