Zaščitite svojo spletno kamero

V današnjem svetu, ki je popolnoma prepleten s tehnologijo, moramo skrbno paziti na svojo zasebnost. Spletno vohunjenje, prisluškovanje in opazovanje prek spletnih kamer  na računalniku lahko doletijo kogarkoli od nas. Prav vsak je lahko žrtev tovrstne zlorabe, napadalec pa je lahko kdorkoli z nekaj dobrega računalniškega znanja. Kako se zaščititi prek takšnimi vdori v zasebnost in na katere stvari moramo pri tem biti pozorni?

Z nekaterimi ukrepi lahko zmanjšamo nevarnost, da bi do posnetkov, ki jih zajame naša kamera, dostopali drugi ljudje in neznanci, za katere tega ne želimo. Kateri so ti ukrepi?

1. Najpreprostejša rešitev: pokrivanje leče

Ena najboljših in obenem najpreprostejših možnosti, je, da prekrijemo lečo kamere. Lahko jo prekrijemo z navadnim kosom lepilnega traku, s kakšno krpico, prek interneta pa je mogoče naročiti različne krpe/trake, ki so namenjeni prekrivanju spletne kamere. Tako preprečimo napadalcem, da bi nas prek kamere opazovali.

2. Protivirusni programi

Rešitev ni sicer popolnoma varna, a vendar nas lahko programi ščitijo pred spletnimi povezavami, ki bi na našem računalniku lahko zagnale škodljivo programsko opremo.

3. Popolnoma jo izklopimo ali iztaknemo iz priključka

Če imamo stacionarni računalnik z ločeno spletno kamero, ponavadi nameščeno na vrhu zaslona, pa jo preprosto iztaknimo iz priključka USB, kadar je ne uporabljamo. V primeru prenosnega računalnika lahko pri nekaterih modelih kamero izključimo v BIOS-u.

4. Sprememba gesla

Kamere, ki so neposredno povezane z Wi-fi omrežjem običajno za dostop zahtevajo uporabniško ime in geslo. Za večjo varnost je priporočljivo menjati geslo, še posebej, če ga do sedaj še nismo zamenjali in uporabljamo kar geslo, privzeto pri nastavitvi.

5. Pazljivo pri neznanih e-sporočilih s priponko

Če dobimo e-sporočilo od nekoga, ki ga ne poznamo, to sporočilo pa vsebuje priponko, moramo biti previdni. Sporočilo lahko vsebuje virus, s katerim nam vdrejo v računalnik in vklopijo spletno kamero, zato je takšno sporočilo najbolje izbrisati. Če nam takšno sumljivo sporočilo pošlje znanec ali prijatelj, je najbolje da pri njem preverimo ali gre za pravo sporočilo ali pa mu je kdo vdrl v računalnik.

Praktični napotki za najstnike: 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV