Nagradni izziv za družine: Razgibajmo se s Safe.si

V času epidemije COVID-19 smo omejeni pri druženju z drugimi, šola pa v veliki meri ali pa popolnoma poteka na daljavo. Zaradi tega veliko časa presedimo pred računalniki, tablicami in mobilnimi telefoni, kar vpliva na naše zdravje. Zaradi pomanjkanja gibanja in prevelike količine časa, ki ga preživimo pred zasloni, se pojavljajo različne zdravstvene in psihične težave. Gibanje, predvsem gibanje na prostem, v naravi, ima blagodejen učinek, sprošča in vrača dobro voljo in optimizem.

S tem izzivom želimo spodbuditi otroke, najstnike in njihove starše k temu, da bi se več gibali, obenem pa se tudi družili na prostem: na vrtu, dvorišču, v parku, travniku, gozdu.

Rezultati nagradnega izziva

Komisija je kot zmagovalno vajo izbrala vajo, ki jo je pripravil Urban Pate iz Kamnika skupaj s svojo mami. Čestitamo! Vabimo, da si ogledate posnetek vaje.

Organizator nagradnega izziva

Organizator nagradnega izziva je Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si (www.safe.si), Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede. Projekt izvajajo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost, Ministrstvo za javno upravo.  

Trajanje nagradnega izziva

Nagradni izziv bo potekal med 9. 2. 2021 in 28. 2. 2021. Rok za oddajo izdelkov je 28.2.2021.

Kdo lahko sodeluje?

Na Safe.si nagradnem izzivu lahko sodelujejo otroci in mladostniki do vključno 17. leta starosti skupaj s svojimi starši in drugimi družinskimi člani.

Opis

Sodelujoči naj pripravijo razgibalno vajo v sodelovanju s starši in drugimi družinskimi člani. Vaja naj bo preprosta, čim bolj izvirna in varna za izvajanje. Sodelujoči naj izvedbo vaje posname z mobilnim telefonom, tablico ali fotoaparatom, ki omogoča snemanje. Na video posnetku lahko sodelujejo tudi starši.

Pripravili smo predstavitveni video, v katerem triatlonka Ana Seliškar skupaj s svojima sinovoma Lovrom in Rokom, predstavi izziv in prikaže nekaj vzorčnih vaj.

Pravila za vajo

1. Vaje izvajamo na prostem
Vajo lahko izvedeš na vrtu, v parku, na igrišču, dvorišču ali travniku. Upoštevaj pravila zaradi epidemije COVID-19.

2. Pri vaji lahko sodelujejo tudi starši, bratje, sestre.
K izvajanju vaje povabi tudi starše, brate in sestre, ki ti pomagajo pri snemanju in skupaj s tabo vajo izvajajo, pomagajo pa ti lahko tudi pri ideji za vajo.

3. Vajo izvajamo na ravnih tleh
Vajo izvedi na ravnih in trdnih tleh, kot je trata, tlakovano ali peščeno dvorišče, asfalt ali druga trdna površina.

4. Uporaba rekvizitov
Uporabiš lahko rekvizite, ki jih položiš na tla, kot so bidoni in plastenke. Uporaba koles, skirojev, rolerjev in druge športne opreme ni dovoljena.

5. Vaja ne sme biti nevarna
Vaja mora biti zastavljena in narejena tako, da ni nevarna. Pri tem naj ti pomagajo starši.

6. Pred začetkom izvajanja vaje se ogrejemo.
Pred vsako športno aktivnostjo se moramo ogreti, da ne pride do poškodb. Zato preden izvajaš vajo, se ogrej.

Komisija bo ocenjevala izvirnost vaje in kakovost izvedbe vaje. Vaje, ki so po oceni komisije potencialno nevarne, bodo izločene. Izločene bodo tudi vse vaje, ki ne ustrezajo

Pravila za snemanje

1. Video posnetek mora biti v ležečem položaju in ne pokončnem.
Če se snema s telefonom, naj bo ta v ležečem položaju, tako da sta daljši stranici telefona spodaj in zgoraj. Video posnetke, ki bodo posneti v pokončnem formatu, komisij ne bo obravnavala.   

2. Vsi nastopajoči se morajo strinjati, da se jih posname
Vsakdo ima pravico do zasebnosti. Tisti, ki nastopajo, se morajo strinjati, da se jih posname in da bo posnetek morebiti javno objavljen na YouTube, Arnes video portalu, na spletnem mestu Safe.si ter na Safe.si profilih na družabnih omrežjih.

3. Na posnetku moraš biti ti, ki sodeluješ na natečaju
Zanima nas tvoja vaja. Zato je pomembno, da nam jo pokažeš. Pri izvajanju vaje lahko sodelujejo tudi tvoji starši, bratje sestre, ampak najbolj pomembno je, da si na posnetku ti. Vajo naj posname nekdo drug od družinskih članov.

4. Predstavi se in na kratko opiši vajo
Na začetku videa se predstavi s svojim imenom (npr: »Sem Andraž.«) in povej, kako se vajo izvede. Uvod naj ne bo daljši od 30 sekund.

5. Na posnetku vajo izvedi 3-krat, vendar posnetek naj ne bo daljši od treh minut (180 sekund)
Če je vaja tako dolga, da je ne moreš trikrat ponoviti v treh minutah, potem jo izvedi dvakrat. Vajo lahko posnameš iz različnih zornih kotov, posnetke pa zlepiš v en sam video posnetek.

6. Pazi na svetlobo, ostrino in kakovost posnetka
Čeprav komisija ne bo ocenjevala tehnične kakovosti video posnetka, pa je nujno, da je posnetek dovolj kakovosten, da bo komisija lahko dobro videla, kako vajo izvajaš. Pazi, da bo dovolj svetlo. Posnetek naj bo narejen podnevi.

7. Obdelava videa
Po snemanju lahko video posnetek izboljšaš npr. popraviš osvetlitev ali barve, ni pa to potrebno. Ne dodajaj glasbe, sličic, napisov in podobno. Komisija bo videe z dodano glasbo, sličicami ipd. zavrnila.

Navodila za oddajo video posnetka

Zaželeno je, da je video posnetek full HD (1080p) ali HD (720p). Pripravite ga v enem izmed naslednjih formatov: MPEG1, MPEG2, AVI, WMV in MP4. Video posnetek mora biti oddan kot ena sama datoteka.

Zadnji rok za oddajo video posnetkov je 28.2.2021.

Kako oddati končni izdelek?

Izdelke je možno oddati le preko spletne strani WeTransfer (www.wetransfer.com) ali druge storitve za pošiljanje velikih datotek (npr. ARNES file sender, Dropbox, Google Drive). Povezavo do datoteke in izpolnjenega obrazca, ki vsebuje izjavo o avtorstvu, dovoljenjem za objavo posnetka in soglasjem za sodelovanje na izzivu, ki ga morajo podpisati starši oz. zakoniti skrbniki, nam pošljite na info@safe.si. Obrazec skenirate ali fotografirate in ga pošljete skupaj z izdekom. Izdelkov brez izjave komisija ne bo obravnavala.

Obrazec za soglasje za sodelovanje v Safe.si nagradnem izzivu je na voljo tukaj.

Pravice in pogoji

Organizatorji si pridržujejo pravico do brezplačne objave izdelkov v času trajanja natečaja in po njem na spletni strani www.safe.si, na YouTube kanalu Safe.si, Safe.si profilih na družabnih omrežjih in na ARNES video portalu.

Avtorji se strinjajo, da organizatorji izključno za potrebe projekta SAFE.SI uporabijo njihovo delo v skladu s CC licenco Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 (CC-BY-NC 4.0). V skladu s to licenco je dovoljeno kopiranje in razširjanje dela v kakršnemkoli mediju pod pogoji, (1) da se navede avtor in (2) da ne gre za komercialno uporabo.

Izbor zmagovalcev in nagrade

Komisijo sestavljajo strokovnjaki SAFE.SI projekta in Ana Seliškar, triatlonka, trenerka in športna učiteljica. Komisija bo ocenila primernost, izvirnost in kreativnost vaj.

Izbrala bo najboljšo vajo in nagradila s simboličnimi praktičnimi nagradami, povezanimi s športnimi dejavnostmi, ki jih prispevata Safe.si in podjetje A1. Nagrade bodo prejemniki prejeli po pošti.

Zmagovalce bomo objavili 17. marca 2021 na spletnem mestu Safe.si.

Varovanje osebnih podatkov

Safe.si je organizator izziva in tudi edini upravljavec v okviru izziva pridobljenih osebnih podatkov. Osebne podatke udeležencev izziva, ki jih organizatorju posredujejo avtorji posnetka, bo organizator uporabljal in obdeloval izključno za potrebe izvedbe tega izziva, za namen objave posnetkov na spletni strani www.safe.si, na YouTube kanalu Safe.si, Safe.si profilih na družabnih omrežjih in na ARNES video portalu in za namen izbora zmagovalcev ter podelitve nagrad, hkrati pa v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov) in nacionalnimi predpisi, ki urejajo to področje.

Dodatne informacije: info@safe.si

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija