Med avstrijskimi najstniki v letu 2024 najbolj priljubljen WhatsApp

27.8.2024

Youth Internet Monitor je projekt avstrijske točke za varno rabo interneta SaferInternet.at, ki zbira podatke o družbenih medijih, ki jih uporabljajo mladi v Avstriji. Kaj meniš, katera omrežja in aplikacije so trenutno najbolj popularni med tvojimi avstrijskimi vrstniki?

V letu 2024 največ avstrijskih najstnikov med 11 in 17 letom starosti za komuniciranje uporablja aplikacijo WhatsApp (76 % anketiranih). Instagram uporablja 71 % mladih, YouTube pa 70 %: na obeh platformah so še posebej popularni kratki videi reels oz. shorts. Skoraj dve tretjini (65 %) jih uporablja TikTok, predvsem kot priljubljen iskalnik novih vsebin. Precej popularna sta tudi Snapchat (61 % uporabnikov) in Pinterest (42 % uporabnikov).

Med ostalimi omrežji, ki jih uporabljajo mladi, so še Discord, BeReal, Facebook, Twitch, X (prej Twitter), Roblox, Signal in Telegram. Od teh v trendu za leto 2024 še posebej izstopa BeReal, ki ga sicer uporablja le 31 % anketiranih, kar pa je vseeno 13 odstotnih točk več kot v preteklem letu.

Na drugi strani pa je pri WhatsApp in YouTube opaziti upad uporabnikov v primerjavi s preteklim letom: WhatsApp je letos uporabljalo 20 % manj mladih, YouTube pa kar 24 % manj. Vedno več je namreč novih omrežij in aplikacij, ki ponujajo podobne funkcionalnosti videoposnetkov in klepetanja s prijatelji, zato so starejše platforme med mladimi vedno manj relevantne.

Sicer je aplikacija WhatsApp letos prvič bolj popularna med dekleti (89 %) kot med fanti (65 %). Pinterest, Instagram, Snapchat in YouTube so prav tako bolj priljubljeni med dekleti; Discord, Twitch, Telegram in Signal in Roblox pa med fanti.

Vir: Better Internet For Kids, 17. 7. 2024

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija