16. Podjetniški izziv za mlade iz JV regije: Internet – naš varen svet

18.6.2024

Na 16. Podjetniškem izzivu Dolenjske so osnovnošolci in srednješolci iz JV regije postali Safe.si mladinski ambasadorji ter se lotili izziva z naslovom Internet - naš varen svet.

Mladi dandanes odraščajo z internetom, zato so njihove osebne izkušnje zelo dragocene pri načrtovanju promocijsko-izobraževalnih aktivnosti, saj nudijo informacije iz prve roke o tem, s kakšnimi izzivi se dejansko srečujejo pri uporabi interneta.

Prav to nas je spodbudilo, da smo se Zavod MISSS, v okviru Točke osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje SAFE.SI ter Razvojni center Novo mesto povezali, in mladim iz JV regije pripravili podjetniški izziv z naslovom Internet - naš varen svet. Cilj izziva so bile ideje oz. rešitve mladih, ki bi lahko pripomogle k varnejši in odgovornejši uporabi interneta na področjih prekomerne rabe, spletnega nasilja, varovanja zasebnosti, duševnega zdravja, lažnih informacij idr.

Vsi sodelujoči mladi so se 7. 5. 2024 zbrali na uvodnem srečanju, kjer so na SAFE.SI delavnici pridobili marsikatero pomembno informacijo o varni in odgovorni uporabi interneta ter sodobnih tehnologij. Usmeritve na delavnici so bile zasnovane kot pomoč pri pripravi vseh pomembnih korakov za izvedbo podjetniškega izziva. Nadaljnje 3-tedensko obdobje je bilo namenjeno raziskavi tematike ter trga na področju varnosti na spletu, predvsem pa zasnovi produktov katerih namen sta bila ozaveščanje in zaščita različnih ciljnih skupin - od najmlajših uporabnikov interneta do mladostnikov ter tudi staršev.

Na zaključnem dogodku, ki je 28. 5. 2024 potekal v Razvojnem centru Novo mesto, so štiri ustvarjalne in podjetno naravnane ekipe mladih iz Osnovne šole Dolenjske Toplice, Osnovne šole Stopiče, Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije ter Gimnazije Novo mesto pred komisijo predstavile svoje podjetniške ideje in rešitve.

Vse ekipe so s kritičnim vpogledom raziskale navade uporabnikov interneta in kot najbolj nevralgična področja varnosti na spletu izpostavile prekomerno rabo interneta in tehnologij, spletno nasilje, prekomerno (škodljivo) spletno oglaševanje ter ustreznost ozaveščanja in zaščite uporabnikov interneta.  

Bodoči mladi podjetniki so zasnovali ideje spletnih aplikacij, ki ponujajo odlične rešitve za:

  • problematiko prekomernega spletnega oglaševanja (blokiranje oglasov),
  • spodbujanje mladoletnih uporabnikov interneta k pozitivnim spletnim navadam in samostojnemu nadzoru nad časom preživetim na spletu,
  • varen virtualni prostor za najmlajše uporabnike interneta,
  • informiranje ter ozaveščanje mladih o varnosti na spletu, ponudbo spletnih tečajev, videov ter (skupinskega) chata,
  • onemogočanje žaljive in nasilne komunikacije ter preprečevanje spletnega nasilja in zlorab,
  • izmenjavo osebnih izkušenj s spletnim nasiljem oz. zlorabami ter informacijami o pomoči …

Sodelovanje v podjetniškem izzivu je učencem in dijakom prineslo tudi mnogo drugih prednosti, in sicer so razvijali sposobnosti timskega dela in odločanja ter se urili v komunikaciji za učinkovito iskanje skupnih rešitev in doseganje želenih rezultatov.

Zahvala za kakovostno izvedbo ter končne rezultate izziva gre seveda tudi vsem šolskim mentorjem, ki so mlade spodbujali in jih vodili po poti uresničevanja zastavljenih ciljev podjetniških idej.

Vsi sodelujoči so izkazali veliko mero interesa in motivacije tako za vsebinsko področje varnosti na spletu kot tudi za podjetniški del izziva. Dokazali so, da so mladi zelo vešči uporabniki interneta, obenem pa se dobro zavedajo katerim nevarnostim in pastem so izpostavljeni. Predvsem pa so s kreiranjem mladim privlačnih rešitev pokazali, da so zelo pomembni soustvarjalci preventivnih vsebin, s katerimi bi zagotovo učinkovito ozaveščali mlade uporabnike interneta ter jim omogočili prijetno in varno spletno okolje.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija