20. obletnica spletne svetovalnice za mlade To sem jaz

18.5.2021

Spletna svetovalnica za mlade To sem jaz, dostopna na povezavi www.tosemjaz.net, je aprila 2021 praznovala dvajseto obletnico delovanja. Od svojih začetkov do danes so njihovi spletni svetovalci odgovorili na več kot 45.000 vprašanj o težavah mladostnikov.

Spletna svetovalnica To sem jaz, je bila kot pionirka na svojem področju ustanovljena v Celju na tedanjem Zavodu za zdravstveno varstvo, danes pa deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Razvila se je v največjo mladinsko spletno svetovalnico v Sloveniji, ki mladim omogoča anonimen, preprost, hiter, javen in brezplačen dostop do strokovnih nasvetov.

V njeno mrežo prostovoljnih spletnih svetovalcev je aktivno vključenih 67 strokovnjakov – od psihologov in zdravnikov različnih specializacij do strokovnjakov drugih specialnosti, ki mladim zagotovijo odgovore na najrazličnejša vprašanja, s katerimi se soočajo med svojim odraščanjem.

Iz analize več kot 18.000 spletnih vprašanj je razvidno, da se mladi v današnjem času najpogosteje sprašujejo o zagatah, povezanih z odnosi z vrstniki, o zaljubljenosti, telesnem razvijanju, spolnosti in samopodobi. Najtežja vprašanja, ki so povezana s samomorilno tematiko, motnjami hranjenja, tesnobo in depresijo, zavzemajo približno desetino vprašanj v celotni bazi. Ob teh uredništvo aktivira tudi razširjeno skupino zunanjih strokovnjakov.

Vir: NJIZ, 16.4.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija