Ameriški najstniki in družbeni mediji v letu 2023

9.1.2024

Pew Research Center v novi raziskavi med ameriškimi najstniki ugotavlja, da kljub skrbem o vplivu družbenih medijev na dobrobit mladih najstniki še vedno veliko časa preživijo na teh platformah. Nekateri mladi celo poročajo, da družbene medije uporabljajo »skoraj ves čas.«

Raziskava, v kateri je sodelovalo 1.453 ameriških najstnikov med 13. in 17. letom starosti, je pokazala, da je YouTube še vedno najbolj obiskana platforma v kategoriji družbenih medijev. Uporablja jo kar 93 % najstnikov, sledijo pa ji TikTok (63 %), Snapchat (60 %) in Instagram (59 %). Veliko manj najstnikov pa danes uporablja Facebook in Twitter oz. X: v letu 2014 je Facebook uporabljalo kar 71 % najstnikov, v letu 2023 pa le 33 %. Twitter je v enakem obdobju doživel podoben padec s 33 % v letu 2014 na 20 % v letu 2023.

Približno vsak peti najstnik uporablja TikTok in YouTube skoraj ves čas: 14 % jih enako poroča tudi o uporabi Snapchata, 8 % o uporabi Instagrama in 3 % o uporabi Facebooka. Med sodelujočimi v raziskavi 71 % najstnikov uporablja YouTube vsak dan, 58 % jih je dnevno na TikToku, 51 % na Snapchatu, 47 % na Instagramu in 19 % na Facebooku. Podobno kot v letu 2022 tudi letos tretjina najstnikov uporablja vsaj eno od teh družbenih omrežij skoraj ves čas.

Med najstniki, ki skoraj ves čas uporabljajo TikTok ali Snapchat, je več deklet kot fantov – med enako zavzetimi uporabniki YouTuba, Instagram in Facebooka pa ni občutnih razlik glede na spol. Več deklet kot fantov uporablja Instagram, BeReal, TikTok, Snapchat in Facebook, več fantov kot deklet pa uporablja Discord, Twitch, Reddit in YouTube.

Slaba polovica (46 %) najstnikov poroča, da skoraj ves čas preživijo na internetu, kar je enak delež kot v letu 2022, a skoraj dvakrat več kot v letu 2014, ko je internet tako intenzivno uporabljalo le 24 % najstnikov. V letu 2023 skoraj vsi najstniki do interneta dostopajo preko mobilnega telefona (95 %): 90 % jih doma uporablja računalnik, 83 % igralne konzole in 65 % tablične računalnike.

Vir: Pew Research Center, 11. 12. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija