V Avstriji 72 % predšolskih otrok uporablja naprave z dostopom do interneta

24.2.2020

Avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta Saferinternet.at je naredila raziskavo, s katero so ugotavljali navade staršev pri vzgoji otrok za internet v Avstriji. Ugotovili so, da 72 % avstrijskih otrok do starosti 6 let že uporablja digitalne naprave kot so mobilni telefoni, tablice ali računalniki, takšnih pa je v starosti od 3 do 6 let kar 81 %.

Gospodinjstva z otroki, mlajšimi od 6 let, imajo v povprečju od 4 do 5 naprav z dostopom do interneta. Otroci najpogosteje uporabljajo tablični računalnik (32 %), sledijo pametni telefon (30 %) in televizija z internetom (21 %). Računalnike uporablja le 4 % otrok. Polovica otrok uporablja napravo staršev, 28 % pa družinsko napravo. 22 % otrok, mlajših od 6 let, že ima svojo napravo. Otroci največ gledajo video posnetke (73 %), fotografije (61 %), poslušajo glasbo (61 %) in igrajo igre (51 %). 24 % otrok vsak dan uporablja napravo z dostopom do interneta, večkrat tedensko pa 33 %.

Na splošno se približno tri četrtine avstrijskih staršev zaveda, da so vzor pri uporabi naprav z internetom. 9 od 10 staršev je izvedlo varnostne ukrepe, preden so otroku dovolili uporabo naprave z dostopom do interneta. Sem sodijo časovne omejitve (44 %), omejitve nekaterih aplikacij in strani (42 %) in aplikacije ali programi za zaščito otrok (39 %). 57 % jih navaja, da so v bližini, ko otrok uporablja napravo.

23 odstotkov očetov in mater poroča o različnih pogledih glede uporabe digitalnih naprav s strani otrok. 18 % staršev ima konflikte s svojimi otroki, ker nočejo prenehati uporabljati naprave. Presenetljivo je, da se prav toliko otrok (17 %) pritožuje, da njihovi starši ali drugi odrasli v njihovem okolju preživijo preveč časa z digitalnimi napravami.

Za malčke je del vsakdanjega življenja, da jih starši fotografirajo in njihove fotografije objavljajo na spletu. 48 % staršev to počne vsaj tedensko. Na leto avstrijski starši objavijo približno 37 milijonov fotografij majhnih otrok. Kar 30 % avstrijskih staršev je na družabnih omrežjih delilo sliko ultrazvoka nerojenega otroka.

Vir: Saferinternet.at, 6.2.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija